U bent hier

Heist-op-den-Berg

Heist-op-den-Berg, gemeente van de zwaan

De gemeente Heist-op-den-Berg ligt in de provincie Antwerpen en meer bepaald in de landelijke omgeving van de Zuiderkempen. Heist-op-den-Berg bestaat uit zes verschillende deelgemeenten: Heist-centrum, Hallaar, Itegem, Wiekevorst, Booischot en Schriek. In totaal telt de fusiegemeente zo’n 39 000 Heistenaren.

Gratis cursussen voor Heistenaren

Heist-op-den-Berg ligt aan het begin van een immens wandel- en fietsgebied en vanuit de gemeente kunt u verschillende trajecten uitstippelen die u langs de mooiste plaatsen brengen zoals het Averegtenbos of de vallei van de Grote Nete.

In de gemeente vinden het hele jaar door tal van activiteiten plaats. Zo zijn er in augustus de bergconcerten waar Heistse muzikanten optreden op de Heistse berg. Nog in augustus vindt het Hestival plaats in Heist-op-den-Berg waar de Heistse jongeren de bands kiezen en de organisatie voor hun rekening nemen. In september staat de Landbouwdag op het programma. Op deze dag staat alles in het teken van de landbouw, zo zijn er verschillende dierenprijskampen, demonstraties, tentoonstellingen, artisanale stands, …

De jaarlijkse kerstmarkt is eveneens een succesvolle activiteit. Deze gaat door op het historische kerkplein bovenop de berg van Heist-op-den-Berg.

De inwoners van Heist-op-den-Berg kunnen niet enkel genieten van talrijke activiteiten, het cursuscentrum van de gemeente organiseert voor elke inwoner van Heist-op-den-Berg ook vorming. Het ruime aanbod omvat taalcursussen, sportieve cursussen, kooklessen, informatica-opleidingen, workshops, … Al deze vormingen zijn gratis voor de Heistenaren, anderen betalen inschrijvingsgeld.

In het teken van de zwaan

In de gemeente is heel wat te bezichtigen. In het historisch centrum van Heist-op-den-Berg vindt u onder andere het Treinmuseum. Hier kunt u een prachtige schaalmodellenverzameling van meer dan 2 000 stuks bekijken over de geschiedenis van het openbaar vervoer.

In het Bergbos staat de water- en uitkijktoren. Vanop deze toren kunt u genieten van een uitgebreid panorama. U kijkt er uit op de groene Kempen en het gebied tussen Antwerpen, Brussel en Mechelen. Een andere bezienswaardigheid in Heist-op-den-Berg is het ‘Heemerf Kaasstrooimolen en Pandoerenhoeve’. De Kaasstrooimolen is de laatste houten standaardmolen in het arrondissement Mechelen en werd nog netjes gerestaureerd in 1990. Daarnaast kunt u ook het Heemmuseum ‘Die Swaene’ en het radiomuseum bezoeken.

Een steeds terugkerend symbool in deze gemeente is de zwaan. Dit dier staat afgebeeld in het Heistse wapenschild en is eveneens terug te vinden in verschillende benamingen in het straatbeeld. Zo zijn er bijvoorbeeld het cultuurcentrum Zwaneberg en ijsbaan ‘Die Swaene’.

   

Adres

Gemeentelijke administratie
Kerkplein 17
2220 HEIST-OP-DEN-BERG
Telefoon: 
015 22 86 50