U bent hier

Herent

Herent, erfgoed in de heuvels

Herent is een gemeente in de provincie Vlaams-Brabant. Ze ligt een paar kilometer ten noorden van Leuven in de landstreek Dijleland en telt ongeveer 20 000 inwoners. Ruim de helft daarvan woont in de hoofdgemeente Herent. De deelgemeenten Winksele en Veltem-Beisem zijn elk goed voor een klein kwart van het aantal inwoners.

De gemeente Herent heeft twee spoorwegstations aan de lijn Brussel-Luik: het station Herent en het station Veltem. Vroeger was er ook nog een station in Beisem, maar dat werd opgeheven in 1984.
Maar ook via de weg en het water is Herent vlot bereikbaar: ze ligt aan de N26 Leuven-Mechelen, aan het kanaal Leuven-Rupel en aan de Dijle.

Wandelen in ongerepte natuur

Herent heeft een heuvelachtig landschap, typisch voor dit deel van de Brabantse leemstreek. Als hoogste punt is er de Roeselberg met 81 meter. Het noorden van de gemeente aan de Vaart Leuven-Mechelen is vlak.

Het groen wordt hier naar waarde geschat en bleef, ondanks de nabijheid van Leuven en Brussel, gekoesterd als een waardevol bezit. Wandelen kan in het Kastanjebos, het bosrijk natuurgebied Molenbeekvallei, op de Roeselberg en de Mollekensberg met een schitterend zicht op Leuven en Herent.

Op het kanaal Leuven-Rupel kunt u deelnemen aan toeristische boottochten of een heel schip afhuren voor een groepsuitstap.

Het wel en wee van weleer

Herent ontwikkelde zich in de 13de eeuw tot een klein handelscentrum in de schaduw van Leuven. De nabijheid van Leuven was voor het dorp tegelijk een zegen en een vloek. Bij de talrijke oorlogen waarin Leuven belegerd werd, deelde Herent telkens in de klappen. Dit was onder meer het geval in de 16de en in de 18de eeuw.

Herent telt talrijke monumenten en historische gebouwen. Ze vertellen over het wel en wee van de bewoners van weleer. De Stuurgroep Erfgoed van Herent is al vele jaren bezig met opzoekingswerk en inventarisatie van het bouwkundig erfgoed om het te kunnen bewaren voor toekomstige generaties.

Het gemeentehuis en de Onze-Lieve-Vrouwkerk zijn slechts enkele van de historische gebouwen in de hoofdgemeente Herent.
Het oorspronkelijke gemeentehuis dateert van 1878. Na heropbouw en verbouwingen door de jaren heen doet het vandaag nog steeds dienst als gemeentehuis maar ook als gemeenschapscentrum.
Het oudste gedeelte van de Onze-Lieve-Vrouwkerk is ongetwijfeld de romaanse vierkante toren, gebouwd in zandsteen in de tweede helft van de 12de eeuw. De kerk bezit een merkwaardig Robustelly-orgel uit 1770.

Ook Veltem-Beisem kent meerdere bouwwerken met historische waarde: de robuuste Molen van Veltem, de Sint-Laurentiuskerk met romaanse westertoren in Veltem en de classicistische Sint-Michielskerk in Beisem.

In Winksele staat de Maria-Hemelvaartkerk. In de 12de eeuw werd die kerk gebouwd in Maaslands-Romaanse stijl. In 1938 kreeg de kerk erkenning als beschermd monument. Van 1966 tot 1968 werden de laatste restauratiewerken uitgevoerd. De Heilig Hartkerk bevindt zich in Winksele-Delle (Delle duidt op landerijen in een dal). De opbouw van deze parochiekerk van Delle is niet over een nacht ijs gegaan. De zoektocht naar financiële middelen, het uitbreken van de eerste en tweede wereldoorlog vertraagden de werken aanzienlijk. De opbouw van de kerk nam 31 jaar in beslag. Uiteindelijk kon ze ingezegend worden in 1936.

Bekende Herentenaars

Herent telt verschillende bekende inwoners zoals politici Willy Kuijpers en Rik Daems en journalist Paul D'Hoore.
Ook voormalig journalist en politicus Dirk Sterckx is geboren in Herent.
Dominique Pire, stichter van Vredeseilanden en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede in 1958, overleed dan weer in Herent aan de gevolgen van een operatie.

Samenwerking met Guatemala

In 1996 en 2000 hadden geëngageerde inwoners van Herent begeesterende ontmoetingen met Q'eqchi-indianen uit de regio Alta Verapaz in Guatemala. Onderwerpen van wederzijdse uitwisselingen waren: duurzame landbouw, spiritualiteit, cultuur en sociale integratie.
Uiteindelijk koos Herent voor een uitwisselingsproject met de gemeente Cahabón, en met drie regionale gemeenten van Cobán: Nimlahakok, Salawim en Santa Lucia.

De partners in Guatemala stelden enkele criteria op als voorwaarde voor een goede samenwerking. De samenwerking wil niet enkel één gemeente versterken, maar ook de Q'eqchi's als sociale eenheid steunen in hun politieke vraag naar zelfbestuur.

   

Adres

Wilselsesteenweg 28
3020 HERENT
Telefoon: 
016 21 13 11