U bent hier

Herentals

Helemaal Herentals

De stad Herentals heeft niet echt een bijnaam zoals sommige andere steden, maar haar inwoners hebben die wel: ze hebben er zelfs twee. De eerste bijnaam, de 'klokkeververs'  hebben de Herentalsenaren te danken aan de legende dat er een aantal snuggere notabelen de klokken van het Belfort zouden hebben laten schilderen om ze te beschermen tegen roest. Jammer genoeg verloren de klokken daardoor wel hun mooie klank.

De andere bijnaam is de 'peestekers'. Ook deze naam komt verder van een legende. Een poortwachter die de grendel van de stadspoort niet meer vond toen een vijandelijk leger de stad wilde bestormen, vond er niet beter op dan de stadspoort te vergrendelen met een grote wortel (of 'pee' in het Kempische dialect) tot hij de verloren grendel zou terugvinden. Ondertussen wandelde er vee voorbij de poort en die aten de wortel natuurlijk met veel smaak op.

De Keizer van Herentals

Herentals heeft ook iets met fietsen. Haar meest bekende inwoner is Rik Van Looy, de keizer van Herentals. Als wielrenner won hij 493 wedstrijden, hij werd twee keer wereldkampioen (in 1960 en 1961), won als enig alle wielerklassiekers en op de rangschikking der beste renners aller tijden is Van Looy nog steeds elfde.

Elk jaar op het einde van juli of begin augustus, organiseert de stad 'Herentals Fietst en Feest'. Dit jaarlijkse evenement duurt twee dagen met op de eerste dag een na-Tour-criterium en de tweede dag een groot muzikaal volksfeest.

Herentals in de middeleeuwen

Zeker niet te missen in Herentals is de Lakenhal (en) op de Grote Markt. Het is een beschermd monument dat in het being van de 15de eeuw door lakenmakers en wolwevers werd omgebouwd tot lakenhal. In oude documenten (van voor 1430) wordt het gebouw vermeld als 'gulden huys', 'meethuys' en 'loter- of loothuys'. Vanaf 1430 gebruikte men het als stadhuis.

Van de oude omwalling kunt u nog steeds de overblijfselen terugvinden in het huidige stadsbeeld: van de Zandpoort uit Gobertangesteen in de Zandstraat was er al sprake in 1400 en de Bovenpoort aan de Bovenrij bestond zelfs al in 1361.

Uitkijken over de omgeving

Op het hoogste punt van Herentals – een zandduin van 40 meter boven de zeespiegel in de Bosbergen– staat de Toeristentoren 'De Paepekelders'. De uitkijktoren is een houten constructie met een totale hoogte van 24 meter en biedt een uniek zicht op de Kempische natuur.

Net buiten het stadscentrum ligt het Netepark, een recreatiepark met onder ander een modern zwembadencomplex met in de zomer een openluchtbad, een speeltuin, een wedstrijdminigolf in een prachtige parktuin, een fietscrossterrein met bmx-fietsen voor 6- tot 10-jarigen, een speelweide en een voetbalveld.

 Foto van de Lakenhal in Herentals Foto van de Bovenpoort in Herentals Foto van de toeristentoren in Herentals

Adres

Gemeentelijke administratie
Augustijnenlaan 30
2200 Herentals
Telefoon: 
014 28 50 50