U bent hier

Herenthout

Herenthout en zijn 'Peerkens'

Elk jaar op de zondag voor en de zondag na Aswoensdag viert Herenthout uitbundig Carnaval. De stadsarchieven tonen aan dat de Herenthoutse stoet al sinds 1893 uitgaat en daarmee ook de oudste georganiseerde stoet van het land is.
De Herenthoutse carnavalstoet onderscheidt zich van andere door zijn originaliteit en zijn levenslustige en volkse karakter. Symbool van deze jaarlijkse optocht is 'Peer Stoet'. En de inwoners van Herenthout dragen dan ook met fierheid de bijnaam 'stoeters'.

Wie tijdens het Carnaval gaat meevieren in het 'stoetersdorp' moet zeker proeven van de 'Herenthoutse Peerkens'. Dat zijn de typische Herenthoutse koekjes die gemaakt worden ter ere van de carnavalsstoet.

Maar ook buiten de zotte carnavalsdagen is Herenthout zeker een bezoekje waard. Bijvoorbeeld ' 't Schipke' en omgeving.' 't Schipke' werd gebouwd tussen 1842 en 1845. In 1902 fungeerde dit gebouw als veerhuis, herberg en boerderij.  De grootste troef hier is het prachtige landschap van de vallei van de Grote Nete.
In deze omgeving werden opnames gemaakt voor de film 'Pallieter', naar het gelijknamige boek van Felix Timmermans. Sinds 2002 valt deze omgeving onder het beschermd landschap van de 'Vallei van de Wimp en de Grote Nete'.

Bezoekers kunnen zeker ook eens wandelen door 'Kasteeldomein Herlaer'. Deze bosrijke omgeving met grote vijvers is een paradijs voor de wandelaar.  De nabijgelegen watermolen die op de rivier de Wimp is gebouwd, zou er al sinds 1462 zijn, ondanks het jaartal 1477 dat op de gevel prijkt. Ook het sluiswerk en de molenaarswoning uit de 19de eeuw zijn zeker het bekijken waard. Het waterslot zelf is privébezit en niet toegankelijk voor het publiek. Dit kasteeldomein en de watermolen zijn sinds 1986 beschermd als dorpsgezicht en monument.

Adres

Gemeentelijke administratie
Bouwelsesteenweg 8
2270 HERENTHOUT
Telefoon: 
014 50 21 21