U bent hier

Herk-de-Stad

Herk-de-Stad: groene leefgemeenschap

Herk-de-Stad heeft een grote plantenrijkdom in weiden en sloten. Dat heeft alles te maken met het Schulensbroek, een samenvloeiingsgebied van de rivieren de Demer, de Herk en de Gete. De jaarlijkse overstromingen, de rivierafzettingen,  de afwisseling van lager en hoger gelegen gronden en de jaarlijkse evolutie van zeer nat in de winter en het voorjaar, naar kurkdroog in de zomer, zorgen voor een enorme dynamiek en diversiteit in het gebied.

Monumenten torenen er bovenuit

Na een brand in 1937 bleef er van de Sint-Jan-Baptistkerk alleen nog de 15de-eeuwse gotische toren over. In 1938 werd aan de overkant van de straat een nieuwe kerk gebouwd, maar de toren van de oude kerk – die eigendom is van de gemeente – werd bewaard. Meer nog, in 1950 werd de toren omwille van zijn historische en architecturale waarde beschermd en nu doet hij dienst als uitkijktoren met zicht op het Schulensmeer en het Schulensbroek.

Ook de Mouttoren van de vroegere brouwerij Goudster aan de weg naar Diest is een mooi gerestaureerde toren. Dit beschermde monument is eigendom van particulieren en is daarom enkel op aanvraag toegankelijk.

Het staat in de sterren geschreven …

Op domein Olmenhof-Harlaz bevindt zich naast het kasteel 'De Pierpont' met de stedelijke diensten ook het monument van de priester-astronoom Govaart Wendelen (1580-1667). Deze man schreef voornamelijk over astronomie en fysica, maar waagde zich ook aan Latijnse verzen en studies over rechtsgeschiedenis, onder ander over het ontstaan van de Salische wetten. Van jongs af legde hij zich toe op het verzamelen van eclipswaarnemingen, deed hij aan cartografisch onderzoek – hij bepaalde de breedtegraad van Marseille – en rond 1630 berekende hij de afstand tussen de aarde en de zon

Sterren zijn er ook te zien op het jaarlijkse alternatieve muziekfestival Rock Herk, elk jaar in juli. Of de Herkenaren tijdens Rock Herk hun 'Krikske Vuur' drinken, valt zeer te betwijfelen. De streekspecialiteit is namelijk een zoete likeur op basis van diverse rode vruchten en kan gedronken worden in een cocktail of als dessertlikeur. Er bestaan zelfs al ambachtelijke pralines met 'Krikske Vuur'.

Herck-La-Ville

In Limburg is er nog een gemeente die Herk heet, namelijk Sint-Lambrechts-Herk (Moos-Herk), een deelgemeente van Hasselt. Om verwarring te vermijden, noemde men Herk-de-Stad ook wel 'Herck-La-Ville'.

Herk-de-Stad wil een groene gemeente zijn en werkt daarom mee om de Kyoto-normen te behalen. Vandaar dat de gemeente haar 11 874 inwoners stimuleert om rationeel om te springen met energie door subsidies te geven voor onder meer de installatie van een zonneboiler of de aanleg van een hemelwaterput bij nieuwbouw.

Ook de kinderen kunnen op speciale aandacht van de gemeente rekenen: Herk-de-Stad is namelijk de eerste gemeente met een kinder-OCMW-raad. De kinderen worden op een speelse manier geconfronteerd met de OCMW-problematiek en leren zo dat het OCMW intussen veel meer is dan een armenhuis.

Foto van het Schulens Meer in Herk-de-Stad Foto van de oude kerktoren in Herk-de-Stad Foto van de Mouttoren in Herk-de-Stad 

Adres

Gemeentelijke administratie
Pikkeleerstraat 14
3540 Herk-de-Stad
Telefoon: 
013 55 17 85