U bent hier

Herselt

Herselt, gastvrij en groen

Herselt ligt in het zuidoosten van de provincie Antwerpen, aan de grens met de provincie Vlaams-Brabant. Naast Herselt – met de gehuchten Blauberg, Bergom en Varenwinkel – zelf, ligt ook nog de deelgemeente Ramsel. Het dialect van die deelgemeente ligt ook aan de basis van de naam van een jaarlijks weerkerend evenement in Herselt: de Potjèrkruiwagenkoersop hemelvaartdag. Potjèr is het Ramselse dialectwoord voor potaarde, beter bekend als klei. De klei werd vroeger door de Ramselse voorvaderen onder zwaar labeur met kruiwagens uit de Ramselse kleiputten gehaald om er bakstenen van te maken.

De Potjèrkruiwagenskoers is een wedstrijd voor ploegen van twee personen, die met een kruiwagen zo snel mogelijk een parcours van ongeveer vier kilometer moeten afleggen. Die kruiwagens moeten verbouwd zijn en moeten minstens 70 kilo wegen. Op het parcours zijn er her en der hindernissen aangelegd en de deelnemers moeten tijdens hun helse tocht dertien proeven afleggen.

Praga Kaas

De naam Alfons De Ridder is misschien niet voor iedereen bekend, maar zijn pseudoniem is dat ongetwijfeld wel: Willem Elsschot. Deze schrijver woonde niet in Herselt, maar kwam in zijn jeugd wel vaak op vakantie in Blauberg. Hij noemde zich ook naar een bos bij Herselt, namelijk Helschot. In zijn boek 'De Verlossing' verwijst hij trouwens naar zijn jeugd in het Herseltse gehucht. Naast de kerk van Blauberg staat een standbeeld (Kaas) dat in 1990, 30 jaar na zijn dood ter ere van hem ingehuldigd werd.

De meest opvallende Herseltenaar of 'Hesseleir' is zonder twijfel Maurice Engelen, nog beter bekend onder de naam Praga Khan. Met de groep Lords of Acid toerde hij tot in Japan en Amerika. Naast zijn strikt muzikale projecten schreef hij in opdracht van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen de muziek voor 'Not Strictly Rubens', mengt hij kunst met technologie in de theatertour 'Frame by Frame' en componeerde hij ook de filmmuziek voor Ben X.

Nog meer muziek is er te vinden in het bedrijf Pels-D'Hondt, dat orgels bouwt en restaureert. Het bedrijf werd in 1892 opgericht in het naburige Wolfsdonk (Aarschot), maar is sinds 1936 gevestigd in Herselt. Het is een van de weinige orgelbouwers in België.

Sint-Servaas

In een landelijke gemeente als Herselt kan een kerk natuurlijk niet ontbreken. De Sint-Servaaskerk werd in 1916 vergroot in neogotische stijl. Het koor in ijzerzandsteen dateert uit de 14de eeuw, het prachtige houtsnijwerk en de mooie beelden uit de 17de en 18de eeuw.

De pastorie van de Sint-Servaasparochie kreeg zijn huidige vorm in 1775. De kern van het gebouw dateert uit 1599, maar op de zijgevel vermelden de muurankers (die dienen om de balken van de verdiepingsbalklaag aan de gevel te verbinden en soms zo zijn gesmeed dat ze cijfers voorstellen die het jaartal van het bouwjaar weergeven) 1699. Dit jaartal verwijst naar de eerste vergroting die in 1629 gebeurde, maar het derde muuranker verloor helaas het beentje van de '2'.

   

Adres

Gemeentelijke administratie
Kerkstraat 1
2230 HERSELT
Telefoon: 
014 53 98 00