U bent hier

Herstal

Herstal, dochter van Karel De Grote

In de provincie Luik, langs de Maas, ligt de gemeente Herstal.

Deze stedelijke gemeente was en blijft een hoofdrolspeler in het Belgische industriële landschap, zowel voor haar kolenmijnen en haar smederijen als voor haar wapenfabriek, het overal bekende FN. Maar de goede naam van Herstal was al lang vóór de industriële revolutie gevestigd. Verschillende historische figuren, zoals Karel Martel, Pepijn de Korte en Karel De Grote kozen haar immers als verblijfplaats. En die gaven dan nog  het voorbeeld aan veel andere bekende mensen van toen.

Getuigen van het verleden

Hoewel Herstal trots is op deze buitengewone geschiedenis  - daarvan getuigen de verschillende gebeurtenissen gewijd aan Karel De Grote - heeft ze nog veel andere troeven op zak.

Ten eerste haar 'Fort de Pontisse', terrein van talrijke confrontaties tijdens beide wereldoorlogen en daarna munitiedepot voor de FN. Na renovatiewerken biedt het Fort momenteel onderdak aan vleermuizen en verschillende dieren.

Andere getuige van het verleden van de gemeente: de slakkenberg van Bernalmont en Belle-vue. Op deze stapel steenkoolafval worden nu begeleide wandelingen gehouden, als een herinnering aan deze vroegere mijnstreek.

Ten slotte kunt u een bezoek aan het Arboretum brengen. Deze plantentuin strekt zich uit over 14 000 m² en is rijk aan 79 verschillende soorten planten.

Het Museum van de aardbei en de groenteteelt is een andere onmisbare afspraak. Het telt verschillende zalen die vooral gewijd zijn aan de werktuigen, en de Gilde van de Aardbei en documentatie bieden over deze fijne vrucht. Herstal is ook de verzamelplaats van verscheidene gildes, vandaar haar reputatie als plaats bij uitstek voor levensgenieters.

Levend erfgoed

Met haar 38 000 inwoners is Herstal de tiende meest bevolkte deelgemeente van Wallonië. Niet verwonderlijk dus dat er verschillende min of meer folkloristische gebeurtenissen plaatsvinden.

Om slechts een aantal ervan te noemen: het internationaal petanquetoernooi op het einde van augustus, het Italiaanse dorp in samenwerking met de verbroederingsgemeente Castelmauro op het einde van april, de teamwedstrijd kruiwagenrijden ('4 heures berwettes') in het begin van mei of de merkwaardige kurkenwedstrijd in juni. Daarbij is het de bedoeling een kurk met daarop stukken te doen vallen met behulp van een puck. Het aantal stukken dichtbij de puck bepaalt de winnaar.

Het hele jaar door worden er natuurlijk verschillende festiviteiten georganiseerd die te maken hebben met Karel De Grote en de middeleeuwen. Voorbeelden zijn de 'middeleeuwse feesten' die het eerste weekend van september plaatsvinden met riddergevechten, steekspelen, vuurspuwers …

   

Adres

Place Jean Jaurès 1
4040 HERSTAL
Telefoon: 
04 240 65 50