U bent hier

Hoegaarden

Hoegaarden, monumentaal bierdorp

Hoegaarden is gelegen in Haspengouw, waar de Grote Gete en de Schoorbroekbeek samenvloeien. De gemeente bevindt zich bovendien op de Romeinse heerbaan van Tienen naar Bavay in Noord-Frankrijk. Het bierdorp, bekend van de Witte van Hoegaarden, telt ruim 6 000 inwoners en bestaat nog grotendeels uit landbouwgebied.

Brouwerij en natuurpracht

Een van de toeristische trekpleisters van Hoegaarden is uiteraard '’t Wit gebrouw', het bezoekerscentrum van de brouwerij.

Bij een bezoek aan het bierdorp moet u zeker ook eens een kijkje gaan nemen in de 'Tuinen van Hoegaarden'. Dit 4 ha grote kapittelpark is een uniek initiatief in België: meer dan 20 thematuinen verscholen tussen de eeuwenoude bomen van het park. Sinds mei 1995 is er ook een Koning Boudewijntuin.

Nog meer natuurpracht is te bewonderen in de geosite Goudberg. Daar kunt u versteende bomen bekijken. Het zijn overblijfselen van een subtropisch moerasbos dat 54,9 miljoen jaar oud is. Behalve de versteende cipressen biedt deze site ook een prachtig overzicht van 55 miljoen jaar evolutie van de ondergrond. Meer dan 50 miljoen jaar geleden kwam de zee zelfs tot Hoegaarden.

Cultuurhistorisch erfgoed

Hoegaarden is niet alleen bekend door haar brouwerij maar ook door de monumentale hoeves en kerk in witte Gobertange zandsteen. De meeste van deze gebouwen dateren uit de eerste helft van de achttiende eeuw. Tussen 1754 en 1759 werd de vervallen romaanse kerk vervangen door een nieuwbouw in een ingehouden rococostijl. Deze kerk is de parel van het cultuurhistorisch erfgoed in Hoegaarden en de grootste rococokerk in België. Ze werd gebouwd in de gouden eeuw van het dorp, een periode waarin Hoegaarden dankzij de biernijverheid een grote welstand kende. De kerk is absoluut een bezoek waard omwille van de talrijke kunstschatten en de gerenoveerde schatkamer onder de toren.

Het kloostercomplex van Mariadal is eveneens een rijk stukje Hoegaards patrimonium. Deze kapel werd gebouwd door de Paters Bogaarden in 1767. Een steen bij de ingang verwijst naar het begin van de bouwwerken. De kapel werd ingewijd in 1772. Sint-Rochus is de patroonheilige. De kapel is een kunsthistorisch monument dat werd gerestaureerd met de steun van de Vlaamse Gemeenschap, de provincie Vlaams-Brabant en de gemeente Hoegaarden.

Bekend volk en unieke evenementen

Klein in omvang heeft Hoegaarden toch verschillende grote namen voortgebracht zoals brouwer Pierre Celis, atleet Gaston Roelants en topkok Frank Fol.

Het bierdorp is ook uniek wegens zijn palmprocessie, een herdenking van de Blijde Intrede van Christus in Jeruzalem. De meeste palmprocessies in ons land verdwenen tijdens de 18de eeuw. Alleen in Hoegaarden bleef dit gebruik tot op vandaag bestaan. Op de dag van de processie is er ook een jaarmarkt in het dorp.

Aan het begin van de zomer maakt Marc Meersman het mooie weer in Hoegaarden. Voor het stemmenfestival 'Voices@Hoegaarden' nodigt hij tal van ‘stemmen’ uit. Woord en muziek, solo of met koor en orkest, komen aan bod op een zomerse zaterdagnamiddag en -avond.

   

Adres

Gemeenteplein 1
3320 HOEGAARDEN
Telefoon: 
016 76 81 80