U bent hier

Hoeilaart

Hoeilaart, het glazen dorp van Nero

Hoeilaart is een gemeente in de provincie Vlaams-Brabant. De gemeente telt ruim 10 000 inwoners. Het grondgebied van Hoeilaart wordt voor 58 % ingenomen door het Zoniënwoud.

Zoniënwoud en Groenendaal

Het Zoniënwoud beslaat maar liefst 1 183 ha. Het is een overblijfsel van het uitgestrekte Kolenwoud, dat in de 1ste eeuw nog heel Midden-België overdekte.
Hoeilaart heeft geen deelgemeenten, maar wel een groendomein, 'Groenendaal'. Daar werd in 1343 de Priorij van Groenendaal gesticht. Eind 14de, begin 15de eeuw was dit een belangrijk geestelijk centrum in de Nederlanden. Spilfiguur was Jan van Ruusbroec, eerste prior, mysticus en auteur van diverse geestelijke traktaten in de volkstaal, het Diets.

Jan van Ruusbroec: een park en een museum

In het centrum van Hoeilaart ligt het Jan van Ruusbroecpark. Op het domein bevindt zich een kasteel, een kasteelhoeve en de Onze-Lieve-Vrouwkapel.
Het kasteel is een typisch gebouw uit de periode van de Romantiek waarin neostijlen en natuurelementen zijn verwerkt. Het dateert uit 1858. In 1919 kocht de gemeente het kasteel om het in te richten als gemeentehuis.
Achter het kasteel ligt de kasteelhoeve, die onderdak biedt aan verschillende gemeentediensten, het Sociaal Huis en het lokaal politiecommissariaat.
De Onze-Lieve-Vrouwkapel, in dezelfde stijl als het kasteel, leunt tegen de kasteelhoeve aan.

In het Bosmuseum Jan van Ruusbroec kunt u zich laten rondleiden door de leefwereld van het bos en zijn bewoners en kennismaken met de principes van het bosbeheer. Door zijn unieke ligging is het bosmuseum een ideale uitvalsbasis voor wandelingen en fietstochten doorheen het grootste loofbos van Vlaanderen. U kunt er ook terecht voor tal van educatieve activiteiten.

Druiventeelt in 'Het Glazen Dorp'

Hoeilaart is voornamelijk gekend voor de druiventeelt. De Belgische druif, een ambachtelijk luxeproduct, is het resultaat van een natuurlijk verantwoorde teelt met nog veel handenarbeid. U kunt de Belgische druif herkennen aan zijn grote en lange trossen met opvallend gave bessen. De druiven zijn knapperig en hebben een karakteristiek donslaagje.

Felix Sohie is een spilfiguur in Hoeilaart. Hij is de vader van de druiventeelt onder glas. Sohie experimenteerde met de teelt van druiven in een serre. Omstreeks 1865 bouwde hij zijn eerste serre in Hoeilaart. In 1866 beschikte hij samen met zijn broers al over een cultuur ('traveau') van elf serres. Vele Hoeilanders volgden hun voorbeeld en zo kwam Hoeilaart aan de bijnaam 'Het Glazen Dorp'.
Felix Sohie kreeg een standbeeld in het centrum van de gemeente, bij het Gemeenschapscentrum Felix Sohie. Zijn geboortehuis staat in de Felix Sohiestraat. 

In Hoeilaart vindt u langs de invalswegen naar het centrum statige herenhuizen. Deze serristenvilla's weerspiegelen de weelde en het succes van de druiventeelt.

Elk jaar, in het derde weekend van september houdt de gemeente ook een Druivenfestival. Een tentoonstelling over de druiventeelt staat centraal, maar er zijn ook concerten, straatanimatie, optochten, een houthakkerswedstrijd, een wandelzoektocht, een jaarmarkt, kermis, vuurwerk …

Producten van eigen bodem

Een ander streekproduct is de Hoeilaartse kaastaart: een unieke taart op basis van verse kwark, appelcompote en het vakmanschap van de Hoeilaartse bakkers.

Ook stripheld Nero en zijn geestelijke vader Marc Sleen zijn afkomstig van Hoeilaart. Het oude tramstation, dat symbool stond voor de bloei van de druiventeelt, is nu een themacafé over Nero, met een standbeeld van de stripheld voor de deur.
Vroeger was het station onderdeel van een speciale buurtspoorweg die Overijse, Hoeilaart en het spoorwegstation van Groenendaal met elkaar verbond voor de export van druiven en de import van grondstoffen en materialen.

   

Adres

Jan Van Ruusbroecpark
1560 HOEILAART
Telefoon: 
02 658 28 40