U bent hier

Holsbeek

Holsbeek, heuvelachtig, bosrijk en met een ruggengraat

Holsbeek is een landelijke en groene gemeente in Vlaams-Brabant. Ze ligt tussen Leuven en Aarschot, telt ruim 9 000 inwoners en bestaat uit de deelgemeenten Holsbeek, Kortrijk-Dutsel, Nieuwrode en Sint-Pieters-Rode.

Holsbeek bevindt zich in een bosrijke, heuvelachtige streek die afloopt naar de Wingevallei. Het heuvelende landschap creëert in combinatie met de afwisseling tussen bossen, akkers en weiden een uitzonderlijke variatie van landschappen en panorama's. Wandelen is dan ook de ideale manier om Holsbeek te leren kennen. Talrijke wandelingen zijn mogelijk op de Meesberg, de Attenhoveberg, de Honckelberg en de Speelberg die de overgang vormen naar de Dijlevallei.

Kasteel van Horst

De gemeente heeft ook een rijk bouwkundig verleden. In de deelgemeente Sint-Pieters-Rode ligt het kasteel van Horst, de belangrijkste en bekendste bezienswaardigheid van Holsbeek. Daarnaast herbergt de gemeente ook het 1 000 jaar oude kerkje van Kortrijk-Dutsel. Bovendien hebben de vier deelgemeenten een typische dorpskern met kerk, pastorie en enkele hoeven. Het Hof ter Winghe en de Heilige Geesthoeve zijn de indrukwekkendste grote Holsbeekse hoeves.

Bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben een gedeelte van het historisch patrimonium beschadigd. De gotische Sint-Mauruskerk van Holsbeek onderging een grondige restauratie. Een gedeelte van het kerkinterieur bleef wel bewaard: bijvoorbeeld een zeldzaam houten Sint-Maurusbeeld uit de 15de eeuw.

'Ruggengraatproject' in de dorpskernen

De natuur, de akkers en het glooiende landschap zijn prachtig in Holsbeek, maar het openbaar domein in de dorpskernen zag er tot voor kort kaal, afgeleefd en ongezellig uit. Het 'Ruggengraatproject' brengt daar verandering in. Alle dorpskernen ondergaan een eigentijdse vernieuwing.

Het 'Ruggengraatproject' maakt Holsbeek tot een moderne, veilige en gezellige gemeente, waar het aangenaam is om te wonen en te vertoeven. De eerste resultaten zijn te zien aan de kerk van Kortrijk-Dutsel: de historische kerkhofmuur werd gerenoveerd en het plein vernieuwd. Ook de kerk wordt gerestaureerd, het kerkhof in ere hersteld … De dorpskernen van Holsbeek, Nieuwrode en Sint-Pieters-Rode krijgen een gelijkaardige opknapbeurt.

Het 'Ruggengraatproject' neemt ook de wegen onder handen. Want nieuwe voet- en fietspaden creëren nieuwe ontmoetingskansen. De Holsbekenaars kunnen te voet of met de fiets op straat komen in alle veiligheid.

Bloeiend gemeenschapsleven

Maar niet alleen grote investeringen maken het goed leven in Holsbeek. Ook het gemeenschapsleven speelt daarin een essentiële rol. Het gemeentebestuur probeert dat gemeenschapsleven dan ook zoveel mogelijk te ondersteunen en te stimuleren.

  

Adres

Dutselstraat 15
3220 HOLSBEEK
Telefoon: 
016 62 95 00