U bent hier

Hoogstraten

Hoogstraten, een stadje met smaak

De meeste Belgen kennen Hoogstraten, in de Noorderkempen, van de aardbeien. ‘Hoogstraten aardbeien’ zijn een begrip tot in het buitenland. Enkel bedrijven en producten die de uiterst strenge controles gedurende de teelt en de aflevering doorstaan, komen in aanmerking voor het keurmerk. Het label Hoogstraten staat immers garant voor een milieubewuste teelt, respect voor de natuur en de medemens.

Begijntjes en landlopers

Minder bekend, maar daarom niet minder belangrijk, is het begijnhof (en) dat vermoedelijk ontstaan is in 1380 en dat deel uitmaakt van de lijst van Unesco Werelderfgoed. Het laatste begijntje dat nog in het begijnhof woonde, vertrok in 1972. Elke voorlaatste zondag van augustus staan de begijntjes weer in de belangstelling tijdens het 'Begijntjes laat besluit'. 's Morgens zingen de kinderen in het centrum van de gemeente 'Centje om te vieren'. Na de middag vertrekken alle groepen met een praalwagen in stoet naar het stadhuis. Dit is een kleurrijke bedoening, aangezien de kostuums nog altijd gemaakt moeten worden zoals het reglement het voorschrijft: volledig uit crêpepapier. De groep die in de stoet en later op het podium het best presteert, krijgt van de jury de Wisselbegijn.

In 1881 werd in Wortel een Rijkweldadigheidskolonie opgestart. Hier vonden landlopers en smokkelaars regelmatig onderdak. Na de afschaffing van de wet op landloperij in 1993 werd Wortel-Kolonie omgevormd tot een strafinrichting. Het natuurgebied rond de kolonie ontvangt dagelijks heel wat wandelaars en fietsers.

In de Molenstraat, aan de brug over de Mark, staat een prachtig gerestaureerde watermolen, de Laermolen. Aanvankelijk was het enkel een graanmolen, later was er ook sprake van een slagmolen en oliemolen. In de loop der jaren werd de molen meermaals verwoest. Enkele enthousiaste Hoogstratenaren hebben deze molen tussen 2000 en 2004 weer in zijn oorspronkelijke glorie hersteld.

Veilig naar school

Om de kinderen veilig naar school loodsen, heeft Hoogstraten een fietsroutekaart samengesteld waarin alle verkeersknelpunten vermeld staan, maar ook de alternatieve veilige fietsroutes van en naar een van de Hoogstraatse scholen.

Hoogstraten is sinds september 2005 ook een Fair Trade Gemeente die zich inzet voor het bevorderen van een eerlijke wereldhandel. De gemeente wil ook iedereen die weinig of geen kennis van computers heeft, de kans geven om zijn of haar eerste stapjes te zetten op de informatiesnelweg. Het project Digid@k zorgt ervoor dat de Hoogstratenaren in een openbare computerruimte gratis gebruik kunnen maken van computers, printer, scanner en internet.

Fiesta latina

Elke tweede vrijdag en zaterdag van augustus staat Hoogstraten in vuur en vlam tijdens de Antilliaanse Feesten, het grootste Caraïbische muziekfestival in Europa. De Blauwbossen (Hoogstraten-Minderhout) worden ieder jaar omgetoverd tot het mekka van de salsamuziek.

Om de zomer op een kleurrijke en originele manier af te sluiten, wordt het centrum van Hoogstraten het derde weekend van september omgetoverd tot een indrukwekkende openluchttentoonstelling met ontelbare groenten en bloemen. Over een lengte van maar liefst een kilometer worden gevels, gebouwen en stoepen versierd met groenten-, fruit- en bloemendecoraties.

   

Adres

Gemeentelijke administratie
Vrijheid 149
2320 Hoogstraten
Telefoon: 
03 340 19 11