U bent hier

Hotton

Hotton: niet van de poes!

De kleine gemeente Hotton, dicht bij Marche-en-Famenne, is een van die talrijke Luxemburgse gemeenten waar de natuur alomtegenwoordig is. Een van de natuurbezienswaardigheden van Hotton zijn de grotten. Het zijn immers de enige Belgische grotten die volledig geklasseerd zijn en beschouwd worden als uitzonderlijk Waals erfgoed. Natuurliefhebbers kunnen hun hart ook ophalen in het unieke 'Centre d'Interprétation de la Rivière' (Ontdekkingscentrum van de Rivier). Dat centrum zet de fauna en flora van de Ourthe in scène en laat je de water- en onderwaterwereld ontdekken via aquariums, een gereconstrueerde rivierarm en tentoonstellingen. Iets traditioneler is de Moulin Faber, een water- en korenmolen uit 1729 die nog altijd werkt, tot groot plezier van de bezoekers.

Traditie, heteluchtballonnen en stripverhaal

De gemeente Hotton herbergt het dorpje Ny, dat een streling voor het oog is en tot de mooiste dorpen van Wallonië behoort. Dit charmante dorpje is opgetrokken in een traditionele architectuur met in de lengte gebouwde huizen en boerderijen in kalksteen die nog vaak in vakwerk uitgevoerd zijn.

Maar Hotton staat ook voor de 'Hottolfiades', waarbij tijdens een weekend in augustus meer dan dertig heteluchtballonnen opstijgen vanuit het dorpscentrum. In dat weekend zijn er luchtdopen en is er allerlei animatie rond de luchtballons.

Hotton is ook bekend voor zijn 'Place du Chat'. De beroemde Kat van Philippe Geluck heeft zijn naam verleend aan het belangrijkste plein van het dorp. Je treft er een bronzen standbeeld van het strippersonage aan, dat met behulp van zonne-energie verlicht. Ook de fontein die de kat besproeit werkt op zonne-energie.

Hotton ten dienste van de burgers

Maar de gemeente houdt zich niet alleen bezig met toerisme. Hotton biedt zijn burgers namelijk enkele heel praktische diensten aan: om oudere mensen de mogelijkheid te bieden op zaterdag naar de markt te gaan in het centrum van Hotton organiseert een gemeentelijke mobiliteitscommissie het transport van bejaarden per minibus van de dorpen van de gemeente tot in het centrum van Hotton. Ook aan de jeugd werd gedacht, met buitenschoolse opvang op woensdagnamiddag en tijdens de schoolvakanties. Een bus haalt de kinderen op in alle scholen van de gemeente en brengt ze naar de buitenschoolse opvang. Er is ook een huiswerkschool waar de kinderen na de schooluren terechtkunnen voor begeleide socioculturele ontspanningsactiviteiten en voor hulp bij hun huiswerk.

illustratieillustratieillustratieIllustratie

Adres

Rue des Ecoles 50
6990 HOTTON
Telefoon: 
084 36 00 00