U bent hier

Houthalen-Helchteren

Houthalen-Helchteren, toeristische familievallei

Fietsers en wandelaars kunnen hun hartje ophalen in het Limburgse Houthalen-Helchteren. Op het grondgebied van deze gemeente bevinden zich maar liefst drie recreatieparken: Domein Kelchterhoef, Recreatiepark Hengelhoef en Park Molenheide.

Hoeve Jan en Hoeve Mieneke

Op het domein Kelchterhoef kunt u nog een historische abdijhoeve uit de 13de eeuw gaan bewonderen, een 750 jaar oude eik en Hoeve Jan en Hoeve Mieneke, twee  langgevelhoeves uit 1834. Kelchterhoef is gelegen aan fietsknooppunt 75, waar twee fietsroutenetwerken samenkomen: 'Kempen-Maasland' en 'Limburgse Kempen'.

Recreatiepark Hengelhoef prijst zichzelf aan als 'een stukje paradijs in Midden-Limburg'. U kunt er genieten van de rust of u ontspannen in een van de vele vakantieappartementen. Of u kunt naar Park Molenheide, een bungalowpark met een zwemparadijs, uitgebreide sportaccommodatie en een indoor speeltuin..

Kasteel-brouwerij Ter Dolen is dan weer een absolute must voor bierliefhebbers. Ter Dolen is een middeleeuws kasteel met kasteelhoeve. Het park, de dreven en de grachten vormen een oase van rust waar u de theorie van bier maken en de praktijk van bier proeven met elkaar kunt verzoenen. De nieuwste telg in het assortiment is trouwens uniek in zijn soort: het is namelijk de enige abdijbierkriek in de wereld.

Een gemeente met lachstreken

De tweede week van juli houdt Houthalen-Helchteren het Internationaal Lachfestival. Dit is een humorfestival met nationale en internationale artiesten die optreden op verschillende locaties verspreid over het hele grondgebied van de gemeente.

Integratie

Om inwoners die weinig of geen computervaardigheden hebben een kans te bieden in dit tijdperk van internet en online toepassingen, lanceerde het gemeentebestuur het project Digid@k. Omdat de drempel naar reguliere computercursussen vaak te hoogt ligt, organiseert men in Houthalen-Helchteren lessen waarin de cursisten vrij en bovendien gratis mogen computeren, surfen, scannen …

Jaarlijks plaatst het gemeentebestuur een wijk centraal: alle gemeentelijke diensten plannen acties in de wijk en de communicatie naar de inwoners wordt opgevoerd.

Ook het milieu wordt niet vergeten: met de' e-portemonnee' kunnen de inwoners van Houthalen-Helchteren punten verdienen door hun duurzaam en milieuvriendelijk gedrag. De punten in dit elektronisch spaar- en beloningssysteem kunnen gebruikt worden als betaalmiddel om allerlei zaken mee te kopen.

   

Adres

Gemeentelijke administratie
Grote Baan 112
3530 Houthalen-Helchteren
Telefoon: 
011 60 05 11