U bent hier

Hove

Hove in de sterren

Hove is een kleine gemeente met ongeveer 8 300 inwoners in de provincie Antwerpen, ingesloten door Boechout, Lint, Kontich, Edegem en Mortsel. De Hovenaars hebben als bijnaam ook Keescoppen. Die bijnaam kregen ze door een gekend spotliedje:

'Dye van Hoof zen geschoren,
's Hebbe 'ne keescop van 'nen thoren.
Dye van Meurtsel sen soo ryck,
's Hebben nen thoren met nen blyck.
Dey van Eeghem sen soo fel,
's Hebben 'n klok en een bel.

Congolaiskes

Iets minder ver in de geschiedenis kan men het ontstaan van de 'Congolaiskes' vinden: Congolaiskes zijn artisanale chocolade pralines in ruitvorm met een vulling op basis van echte boter, gemaakt volgens een strikt geheim recept dat nog maar enkele jaren beschermd is.  Het Congolaiske draagt de koloniale sfeer van vroeger uit en heeft een hele reputatie: ze werden gelanceerd door de Nederlander Luikens die zich in 1912 in Hove kwam vestigen. Het jaar 1912 was ook het jaar dat België discussieerde over de toekomst van Congo, de kolonie die het kreeg van koning Leopold II. En omdat de Congolaiskes  bruin zijn aan de buitenkant en roze aan de binnenkant, was de link met de Congolezen snel gelegd.

Sterren kijken

In 1969 werd de Volkssterrenwacht Urania gesticht. De Urania-toren is 12 meter hoog en werd op 31 oktober 1970 ingehuldigd. In het voorjaar installeerde de sterrenwacht een nieuwe, professionele telescoop. Urania heeft als doel sterrenkunde, weerkunde en ruimtevaart te populariseren door cursussen te organiseren en bezoekers te ontvangen.

Kasteel als gemeentehuis

Een oorkonde van Hove getuigt dat het kasteel van Weyninckhoven al bestond in de 13de eeuw. Ridder Goswin Bok verkoopt het in 1270 aan de Duitse orde van Pitzenburg, een geestelijke instelling die oorspronkelijk de ridders verzorgde die naar het Heilig Land trokken bij de kruistochten. In 1473 is het kasteel in het bezit van Pieter Pot, de stichter van de Pieter Potabdij in Antwerpen. Op het einde van de 18de eeuw ziet Weyninckhoven er ongeveer uit zoals nu: het kasteel, de hovenierswoning, de stallen en het park zijn allemaal ingesloten door een hofgracht. In 1951 koopt de gemeente het kasteel van de familie Geelhand om het in te richten als gemeentehuis.

Boem Paukeslag

Wie kent er niet de dichter Paul van Ostaijen (1896-1926)? Hoogstwaarschijnlijk heeft iedereen wel eens iets van hem gelezen tijdens zijn jaren op de middelbare school. Boem Paukeslag is een van zijn meest bekende gedichten. Hij is geboren in Antwerpen, maar woonde tijdens zijn tienerjaren in Hove.

   

Adres

Gemeentelijke administratie
Geelhandlaan 1
2540 Hove
Telefoon: 
03 460 33 30