U bent hier

Hoei

Hoei, aan beide kanten van de Maas

De gemeente Hoei bestaat uit de deelgemeenten Tihange, Hoei en Ben-Ahain en ligt in de provincie Luik tussen de steden Luik en Namen. Hoei telt ongeveer twintigduizend inwoners.Hoei doet meteen denken aan de kerncentrale van Tihange, maar houdt ook heel wat fraais in petto voor bezoekers die weg zijn van geschiedenis of toeristen op zoek naar ontspanning.

Afspraak met de geschiedenis

Het ontdekken waard is uiteraard de collegiale Onze-Lieve-Vrouwekerk in gotische stijl, langs de Maas, in het centrum van de stad. Ze is opmerkelijk omwille van het grote aantal gebrandschilderde ramen. Het glas-in-loodraam van het koor is overigens een van de grootste in Europa.
Ook de Grote Markt van Hoei is een aantrekkingspool met een perfect evenwicht tussen de fraaie monumenten en de talrijke handelszaken.
Als bezoeker heeft u beslist oog voor het fort dat boven de stad Hoei uittorent. Sinds de bouw ervan tussen 1818 en 1823 bleef het doorheen de geschiedenis een strategische plek. Vandaag vindt u er het Museum van het verzet en de concentratiekampen, ter nagedachtenis van de gevangenen die er werden opgesloten van mei 1940 tot september 1944. Onder meer de detentiekamers, de cellen en de ondervragingsruimte die de Duitse bezetter er heeft ingericht zijn bewaard gebleven.

Een middelpunt van internationale sport

Het is in Hoei dat jaarlijks aan het begin van de maand november de rally van de Condroz wordt gehouden. Deze wedstrijd waarmee het Belgisch kampioenschap wordt afgesloten is een van de belangrijkste afspraken in de motorsport. In april wordt in de stad overigens de wielerklassieker 'De Waalse Pijl' gereden. Enkel profrenners halen de eindmeet van deze wedstrijd op de Muur van Hoei, die met zijn hellingspercentage van 26 % een moeilijk te nemen hindernis is.Toeristen die liever ontspannen in het aantrekkelijke park op de heuvels van Hoei hebben er een schitterend uitzicht op deze beruchte Muur.

Ontspanning voor iedereen

Ook de'Foire du 15 août' biedt verstrooiing. Jaarlijks komen er duizenden mensen af op deze markt langs de Maas. Maria-Hemelvaart is het orgelpunt van deze bucolische kermis, die twee weken duurt en vuurwerk vanaf het Fort biedt.Toeristen die liever hogere sferen opzoeken kunnen op de oevers van de Maas de kabelbaan nemen naar het plateau de la Sarte.

Internationaal beroemd

Hoei biedt niet alleen veel om te bezoeken en te beleven, de inwoners zijn ook maar wat fier dat in hun stad Colin Maillard geboren is, de uitvinder van het spel blindemannetje. De legende wil dat in de tiende eeuw de strijder Colin Maillard uit Hoei beide ogen verloor in een strijd tegen de graaf van Leuven, maar toch bleef vechten door op wild geluk om zich heen te slaan.
Een andere inwoner heeft een mooie internationale carrière uitgebouwd. Het is de jazzpianist Eric Legnini, die al een tiental albums op zijn naam heeft staan.
In Tihange vindt u voorts op het domein van het Château de Fond l'Evêque een Tibetaans instituut waaraan Hoei al meermaals een bezoek van de Dalaï Lama te danken heeft.

illustratie illustratie illustratie

Adres

Gemeentelijke administratie
Grand'Place 1
4500 HUY
Telefoon: 
085 21 78 21