U bent hier

Ingelmunster

Ingelmunster, de Brigandsgemeente

In het zuiden van de provincie West-Vlaanderen, tussen de steden Tielt, Kortrijk en Roeselare, ligt de groene en niet-gefuseerde gemeente Ingelmunster.

Klooster wordt kasteel

Ingelmunster zou zijn naam te danken hebben aan een klooster dat anno 640 bewoond werd door Engelse monniken: het Anglo-Monasterium. Een andere mogelijke verklaring voor de naam gaat uit van de ligging: een klooster 'op de hoek', aan het uiteinde van de Dendermondse heerlijkheid: 'Angle-Monastère'.

Feit is dat Ingelmunster ontstaan is op een plaats van groot militair-strategisch belang: in de nabijheid van de krijgsweg Kortrijk-Brugge, langs de oevers van de rivier de Mandel. Robrecht de Fries, de graaf van Vlaanderen, liet in 1075 zijn versterkte burcht bouwen op de ruïnes van het klooster. In de loop der eeuwen veranderde de militaire burcht geleidelijk aan in een luxueus landhuis.

Tijdens de Franse Revolutie in 1789 daverde de maatschappij op zijn grondvesten, ook in Ingelmunster. Het verzet van de tegenstanders van het Franse regime leidde tot een opstand, de Boerenkrijg. Maar na Brigandszondag van 28 oktober 1798 werd alle weerstand gesmoord. Ingelmunster zou hierdoor zijn bijnaam 'Brigandsgemeente' krijgen, naar de naam van de Vlaamse opstandelingen tegen de Franse bezetter.

De heerlijkheid van Ingelmunster – sinds het einde van de 16de eeuw een baronie – kwam door de eeuwen heen in handen van verschillende families. In 1986 kocht de plaatselijke brouwersfamilie van Honsebrouck het kasteel en stelde het, na de restauratie, open voor het publiek. Ook het 12,5 hectare grote domein is nu vrij toegankelijk.

Een andere toeristische trekpleister in Ingelmunster is het familiepark Aviflora met zijn uitgebreide speeltuin, dierenpark en shows met zang en dans. Een mooie locatie voor een daguitstap, schoolreis of kinderfeestje.

Tapijt, karton en een beschermde grafkapel

In het gemeentehuis kunt u gaan kijken naar het wandtapijt 'De Slag van Ingelmunster' en het karton 'Filips de Schone ontvangt de schepen van Brugge'. Beide werken werden gemaakt in de tapijtweverij van graaf Charles A.C. Descantons de Montblanc. De graaf begon deze weverij in 1857 in de gebouwen rond het kasteel van Ingelmunster.

Nog een bezienswaardigheid in Ingelmunster is de grafkapel op de begraafplaats. Deze kwam in handen van de gemeente na een schenking van de familie de Montblanc. De kapel is gebouwd in 1865 naar een model van de Romaanse grafkapel in Arles (Zuid-Frankrijk). In 2002 erkende de Vlaamse Gemeenschap de kapel als beschermd monument.

Inzet wordt beloond

Het Ingelmunsterse gemeentebestuur voorziet toelagen voor wie activiteiten organiseert om buurtbewoners samen te brengen en zo de sociale contacten te bevorderen. Deze subsidie kreeg de naam 'Goede buur(t)straat'.

Ook wie zorg draagt voor een inwonend familielid met een handicap of ziekte kan steun krijgen, de zogenaamde 'waarderingstoelage'.

Verveling krijgt geen kans

Toerisme Leiestreek is de organisator van het jaarlijkse Fietsfeest, dat nagenoeg elke keer Ingelmunster als startplaats heeft. Deelnemers aan dit gratis sportfestijn kunnen kiezen uit verschillende fietstochten: een 'kindvriendelijke', een 'recreatieve' en een 'fikse' tocht.

Tijdens het eerste weekend van mei is er in Ingelmunster het bekende Labadoux-festival, dat vooral de kaart trekt van folkmuziek en alle daarmee verbonden muziekgenres. Jaarlijks verwelkomt dit driedaags festival heel wat bekende artiesten uit binnen- en buitenland.

Bekende Brigands

De gerenommeerde arts en flamingant Emiel Lauwers (1858-1921) en zijn broer, priester Achiel Lauwers (1864-1910), waren afkomstig uit Ingelmunster. Nog (ex-)Ingelmunsternaren van wie de naam een belletje doet rinkelen zijn onder meer bokser Jean-Pierre Coopman, oud-kamervoorzitter Erik Vankeirsbilck en mediafiguur Betty 'van Big Brother' Owczarek. Ongetwijfeld hebben ook zij ooit geproefd van de befaamde bieren van brouwerij Van Honsebrouck. Namen als Brigand, Kasteelbier of Premium Kriek zijn tot ver buiten de gemeentegrenzen bekend.

   

Adres

Gemeentelijke administratie
Oostrozebekestraat 4
8770 INGELMUNSTER
Telefoon: 
051 33 74 00