U bent hier

Kalmthout

Kalmthout, als je van natuur houdt

Iedereen heeft ongetwijfeld al gehoord over de Kalmthoutse Heide. Dit uitgestrekte heidegebied is de grote trots van deze gemeente in het noordwesten van de provincie Antwerpen. Het natuurreservaat maakt deel uit van een aaneengesloten natuurgebied dat zich aan beide zijden van de Belgisch-Nederlandse grens uitstrekt, de 'Zoom-Kalmthoutse Heide'. Vooral de ecologische en cultuurhistorische waarden van dit 3 750 hectare grote gebied maken het de moeite waard om het te behouden. Aan de hoofdingang ligt het Natuureducatiecentrum De Vroente. Een ploeg van gidsen verzorgt er natuuractiviteiten en educatieve wandelingen voor klassen, jeugdgroepen, verenigingen of bedrijven.

Nog meer groen is er te vinden in het Arboretum Kalmthout, een unieke tuin met wereldfaam. Dit provinciaal domein herbergt duizenden zeldzame bomen en struiken.

Bij de bij

Het bijenteeltmuseum is een prachtig modern gebouw dat opgedeeld is in zeshoekige cellen, zoals de cellen van een honingraat. Elke cel vertelt een stukje van het bijenverhaal. Dankzij de doorzichtige kasten kunnen de bezoekers met hun neus tot bij de kleine zoemers. Van de Kalmthoutse honing wordt onder andere Heidebieke gemaakt, een zoete likeur met kruiden.

Sinds 1996 heeft Kalmthout ook zijn eigen streekbier, 'nen TURF', dat voor het eerst werd gebrouwen naar aanleiding van de 850ste verjaardag van de gemeente. De naam komt van de turfnijverheid in de streek vanaf de 14de tot en met de 17de eeuw. Met dit Turfbier maakt men in verschillende horecazaken in Kalmthout ook 'Geturfd Heidekonijn', een stoofschotel met konijn.

De hei-kele heikneuter

Ook de bijnaam van de Kalmthoutenaars verwijst naar het groen in de gemeente. De inwoners van Kalmthout luisteren ook naar de naam Heikneuters. Die hebben ze gekregen wegens het zangvogeltje (het kneutje) dat leeft op arme zandgrond (zoals hei).

De bekendste Heikneuter is ongetwijfeld wijlen Willy Vandersteen, de geestelijke vader van Suske en Wiske die tot aan zijn dood in Kalmthout woonde. Studio Vandersteen, de tekenstudio waar onder andere alle stripalbums van het olijke duo geboren worden, bevindt zich nog steeds op de eerste verdieping van zijn huis. Beneden richtte het provinciebestuur het provinciaal Suske en Wiske-kindermuseum in.

hangArt

Heel wat Kalmthoutenaren ademen naast de gezonde heidelucht dus ook cultuur in. Het laatste weekend van november is er hangArt, een evenement dat de nood aan een eigen polyvalente ruimte (voor tentoonstellingen en concerten) onderstreept. Bij gebrek aan een vaste locatie, wordt de gemeentelijke hangar achter de brandweerkazerne omgetoverd tot een cultureel centrum voor één weekend. Kalmthout blijft hangArt organiseren tot die nieuwe polyvalente ruimte er is.

   

Adres

Gemeentelijke administratie
Kerkeneind 13
2920 Kalmthout
Telefoon: 
03 620 22 16