U bent hier

Kampenhout

Kampenhout, centrum van de witloofteelt

Kampenhout is een fusiegemeente in het hart van de driehoek Brussel-Mechelen-Leuven, de witloofstreek. Deze Midden-Brabantse gemeente bestaat uit de deelgemeenten Kampenhout, Berg, Buken en Nederokkerzeel en telt ongeveer 11 000 inwoners.

Witloof, het witte goud

Samen met Kortenberg staat Kampenhout in voor een groot deel van de nationale witloofteelt. De Kampenhoutenaars zijn trots op hun witloof. Ze hebben een Witloofmuseum en op het gemeenteplein staat het Witloofboerke. Dat is het Kampenhoutse symbool bij uitstek en een eerbetoon aan de landbouwers die de gemeente deze rijkdom schonken. Aan dit beeld vertrekt ook de 'Witloofwandeling'.

Genieten in open lucht

De streek is gekend voor haar vele wandel- en fietsroutes. Zowel de wandelpaden als de fietstochten kunt u met een ervaren gids afleggen. Op het grondgebied van Kampenhout liggen ook verschillende natuurreservaten. Eén van de natuurgebieden,'Torfbroek', bestaat uit oude turfkuilen en vlasrootputten met struikgewas en een interessante moerasflora. Het reservaat is deels vrij toegankelijk, maar ook geleide bezoeken zijn mogelijk.

Het hele jaar door worden er verschillende boottochten georganiseerd op het kanaal. Op sommige boottochten kunt u uw fiets meenemen om aansluitend een fietstocht te maken. In juli en augustus organiseert 'Kanaaltochten Brabant' ook zomerse boottochten.

De gemeente organiseert op haar beurt openluchtconcerten tijdens de zomermaanden. Onder de naam 'Kampenhout swingt' starten de optredens in Kampenhout zelf en trekken daarna achtereenvolgens langs Buken, Nederokkerzeel en Berg.

Kampenhouts erfgoed

Kampenhout telt talrijke geklasseerde gebouwen, monumenten en landschappen. Zij weerspiegelen het rijke verleden van dit vroegere middeleeuwse dorp met de zetel van een hoofdmeierij. De gemeente heeft door de eeuwen heen een belangrijke rol heeft gespeeld binnen het hertogdom Brabant (Hoofdmeierij Campenhout). Er zijn er in de loop der tijden heel wat kastelen en heerlijkheden gebouwd. Een belangrijk gebouw op dat vlak is ook het oude gemeentehuis dat volledig gerestaureerd is. 

In Nederokkerzeel is een parel van Brabantse gotiek terug te vinden, de Sint-Stefanuskerk. Rondom de kerk ligt een ommuurd kerkhof. In de doopkapel bevindt zich een unieke gotische muurschildering uit de jaren 1400, die de kruisiging van soldaat Longinus voorstelt.

In Berg ligt het herdenkingsmonument van de vliegtuigcrash in 1961. Op de hoek van de Lemmekenstraat en de Dijkstraat staat een gedenksteen op de plaats waar de Boeing 707 toen neerstortte.

Bovendien blijkt Beethoven af te stammen van Kampenhoutenaars. Ongeveer 500 jaar geleden leefde Jan van Beethoven, de oudst gekende voorvader van de bekende musicus Ludwig van Beethoven, te Kampenhout. Zijn zoon, Mark van Beethoven steunde al in 1571 de armen van Kampenhout. De  zoon van Mark, Aert van Beethoven kocht landerijen in de streek en kwam aan de kost als landbouwer.

Het borstbeeld van Ludwig van Beethoven kreeg in 2001 een plaats in de tuin van de voormalige pastorij in Kampenhout centrum.

Kampenhout: Witloofmuseum Kampenhout: Witloofboerke Kampenhout: Torfbroek Kampenhout: Sint-Stefanuskerk

Adres

Gemeentehuisstraat 16
1910 KAMPENHOUT