U bent hier

Kapellen

Kapellen, kipvriendelijke gemeente

Kapellen ligt in het noordwesten van de provincie Antwerpen, omringd door Kalmthout, Wuustwezel, Brasschaat, Antwerpen, Stabroek en de het Nederlandse Woensdrecht. De ongeveer 27 000 Kapellenaren worden er aardig in de watten gelegd door hun gemeentebestuur. Zo krijgt elke inwoner van Kapellen elk jaar vijftien Jacobuscheques, elk ter waarde van 1 euro. Met die cheques kunnen ze culturele voorstelling betalen, een zwemkaart, huisvuilstickers, zelfs hun rijbewijs en legkippen.

Kippen op het containerpark

Kapellenaren kunnen voor 4 euro per kip tot zes bruine (Isabrown) of zwarte (Harco) kippen bestellen en afhalen op het containerpark. Op die manier is de gft-afvalcontainer minder snel gevuld en dat scheelt dan weer in de portemonnee. Bovendien krijgen ze er de eitjes gratis bij.

Ook milieuvriendelijk is dan weer de gezamenlijke aankoop van zonnepanelen. Daarvoor werkt de gemeente samen met zijn buurgemeenten Brasschaat, Stabroek en Schoten.

Kapellen staat bekend als een groene gemeente. Er bevinden zich verschillende bossen, speelbossen en natuurgebieden die toegankelijk zijn voor het publiek. Het Mastenbos is met z'n 150 hectare het grootste bos. Het bos is eigendom van het Agentschap Natuur en Bos en wordt afgewisseld met zandige heivlaktes, ruige grasvlaktes, bosranden en oude bomendreven van vroegere landschapsparken.

Mensen met een handicap kunnen een beroep doen op de Handicar, een luxueuze minibus voor vier rolstoelen. Voor 30 eurocent per kilometer kunnen mensen met een beperkte mobiliteit toch deelnemen aan het sociale en culturele leven.

Pulptuur

Een van de jaarlijks weerkerende elementen in dat culturele leven is het gratis familiefestival Pulptuur, elke laatste zondag van juni. Er zijn zes podia, waarop heel wat artiesten van diverse pluimage te zien zijn, soms zelfs uit de eigen gemeente: broer en zus Sarah en Gert Bettens van K's Choice, 'Tante Terry' (Terry Van Ginderen) en Rocco Granata wonen namelijk in Kapellen. Maar ook sporters zoals Rode Duivel Thomas Vermaelen, Michael Boogerd (oud-wielrenner), Jan Janssen (oud-Tourwinnaar) en judoka Catherine Jacques.

Janhagel

Het typische streekproduct van de gemeente komt eigenlijk uit deelgemeente Putte: de Janhagel. Dit speculaasgebak werd vroeger enkel gebakken ter gelegenheid van Putte Kermis, maar tegenwoordig is het heel het jaar door te krijgen. Tot voor de Tweede Wereldoorlog werd de Janhagel ingevoerd vanuit Nederland, maar sinds 1934 wordt het in Kapellen zelf gemaakt.

Monument

Centraal in de gemeente, vlak tegenover het Oud-Gemeentehuis (1907-1974) staat het monument dat de gesneuvelden uit zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog herdenkt. Het is een moederfiguur met gevouwen handen en het hoofd gebogen in een kapmantel. Het kunstwerk kreeg de titel 'treurende moeder' en de treurwilg achter het monument maakt het plaatje compleet.

   

Adres

Gemeentelijke administratie
Antwerpsesteenweg 130
2950 KAPELLEN
Telefoon: 
03 660 66 00