U bent hier

Kasterlee

Kasterlee, Pompoendorp

'Kasterlee eet pompoenen, d'anderen vreten bonen'. Rond 1700 was pompoenpap de kermiskost van de Kastelaren. In die tijd was de aardappel nog onbekend: die werd pas in 1749 ingevoerd. De dagelijkse kost was dus bonen. Wanneer er later – tot ongeveer 1900 – een slechte aardappeloogst was, at men in Kasterlee pompoenen. En tot op de dag van vandaag worden Kastelaren nog spottend 'de Pompoenpapeters' genoemd.

Jaarlijks slaat in oktober de pompoengekte weer toe: de hele maand is de gemeente in de ban van deze reusachtige oranje vrucht. Overal liggen er pompoenen en zijn er pompoenevenementen. Een unieke happening om het seizoen af te sluiten, is de pompoenregatta. In een uitgeholde pompoen peddelen de deelnemers op de Kleine Nete met als doel als eerste over de eindmeet te geraken.

Er was eens … een kaboutertje

Kasterlee is een gemeente ontstaan door de fusie van Kasterlee, Lichtaart en Tielen. In 2008 werd de gemeente gekozen tot 'mooiste dorp van de provincie Antwerpen'. De gemeente telt ongeveer 18 000 inwoners, maar er zouden ook kabouters wonen. Lang geleden vertelden de Kastelaars al verhalen en sagen over kabouters. Nu is de Kabouterberg op de Kempense Heuvelrug een uniek project voor kinderen van 3 tot 7 jaar. Het is een bos met zand en duinenruggen waar kinderen naar hartenlust kunnen klimmen, kruipen en in het zand spelen. Hij is vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.

Regelmatig zijn er ook kaboutervertellingen in Kasterlee. De kinderen krijgen dan een rode pinnenmuts op en wandelen samen met een vertelster door het bos op zoek naar kabouters en het kabouterhuisje. Onderweg worden er verhalen over kabouters verteld: 'Waarom dragen Kastelse kabouters een rode pinnenmuts' en 'Waar woont de kabouterkoning'?

Toeristisch paradijs

Kasterlee is dan ook een gemeente met een toeristische traditie: naast de Kabouterberg is er ook het pretpark Bobbejaanland, het jeugdcentrum de Hoge Rielen, een mountainbikepad, een fietsroutenetwerk, een 250 km groot bewegwijzerd wandelnetwerk over de Kempense Heuvelrug, een ruiter- en joggingpad en een groot aantal hotels en restaurants.

Toeristen komen onder andere voor de Keeses Molen uit 1650. Het is een standaardmolen, wat wil zeggen dat hij met een standerd of standaard (een dikke eiken balk) naar de wind wordt gedraaid om hem te laten werken. In de buurt van de Keeses Molen bevindt zich het Heemerf. Het complex wordt Waaiberg genoemd naar de oude benaming van de streek. Het getuigt van de bouwstijl en leefwijze van de Kempense mensen in de tweede helft van de 19de en het begin van de 20ste eeuw.

   

Adres

Gemeentelijke administratie
Markt 1
2460 Kasterlee
Telefoon: 
014 85 99 14