U bent hier

Kinrooi

Kinrooi

De gemeente Kinrooi ligt in het noordoosten van de provincie Limburg, grenzend aan Maaseik, Bree en Nederland. Kinrooi is een fusie van vijf gemeenten: Kessenich, Kinrooi, Molenbeersel, Ophoven en Geistingen. Samen met de gemeenten Maaseik, Dilsen-Stokkem, Maasmechelen en Lanaken vormt Kinrooi het Maasland.

In deelgemeente Molenbeersel staat de Keijersmolen, een stenen berg- of beltmolen die gebouwd werd in 1869. De molen is nog steeds eigendom van de familie Keijers: in 2005 werd Theo Keijers (eigenaar van de molen sinds 1962) zelfs gevierd omdat hij al 60 jaar molenaar was. Elk laatste weekend van juli vieren ze aan de Keijersmolen ook traditioneel de Molenfeesten.

Rijk aan water

Het lijkt misschien niet evident, een haven in hartje Limburg, maar toch is er een jachthaven voor zeilboten, kajuitjachten en snelle motorboten. Die ligt in deelgemeente Ophoven aan de Maas.

Naast de Maas is er ook nog het Stramprooierbroek: natte moerassen met elzen en wilgen, eikenbossen, weilanden met houtkanten en poelen. De rechte eikendreven staan hier sinds de ontginning. De natste delen bleven gespaard van ontginning, hier kunt u genieten van de stilte en de rust.

Sinterklaascadeautje van de gemeente

De gemeente Kinrooi heeft een origineel wegwijsdocument opgesteld. Rond de Sinterklaasperiode krijgt ieder gezin de gemeentegidsagenda gratis in de bus. De rechterpagina's van de gids dienen als agenda met nuttige data zoals de huisvuilophaling en daarnaast kan de Kinrooienaar zelf zijn afspraken noteren. Op de linkerpagina's staat gemeentelijke informatie: een uitgebreide lijst van de gemeentediensten met openingsuren en bijkomende gegevens.

Het gemeentebestuur van Kinrooi probeert er ook voor te zorgen dat de inwoners betaalbare bouwgrond kunnen kopen. Het biedt daarom gemeentelijke bouwplaatsen aan tegen schappelijke prijzen.

De website van de gemeente is voorzien van een uitgebreid e-loket: met een token of een eID met kaartlezer kunnen inwoners zowat alle documenten van de dienst burgerzaken aanvragen en ook hun eigen trouwdatum.

Beroemd van Limburg tot West-Vlaanderen

In 1848 werd in Kinrooi Theodoor Sevens geboren. Deze schrijver en historicus schreef meer dan 100 boeken en een groot aantal van zijn gedichten werd op muziek gezet. Zijn onderwijzersdiploma haalde hij in Lier, maar later verhuisde hij naar Kortrijk waar hij meewerkte aan de Gazette van Kortrijk. In 1883 verscheen zijn eerste historisch werk, het begin van een lange reeks geschiedkundige volkswerken met vooral Kortrijk in de hoofdrol. Na 1890 hield hij zich vooral bezig met de voorbereidingen van grote feesten zoals de 100ste verjaardag van de Boerenkrijg en de 600ste verjaardag van de Guldensporenslag. Hoewel hij langer in Kortrijk woonde dan in Kinrooi, kreeg hij toch zijn eigen straat in zijn geboortedorp en kreeg ook de bibliotheek de naam van haar beroemde dorpsgenoot.

   

Adres

Gemeentelijke administratie
Breeërsteenweg 146
3640 KINROOI
Telefoon: 
089 70 03 00