U bent hier

Kortenberg

Kortenberg, hoofdstad van het witloof

Kortenberg is een fusiegemeente in het hart van Midden-Brabant. Ze bestaat uit de deelgemeentes Kortenberg, Erps-Kwerps, Everberg en Meerbeek. De gemeente heeft een oppervlakte van bijna 3 500 ha en telt ongeveer 18 000 inwoners.

De inwoners van de verschillende deelgemeentes hebben elk hun eigen bijnaam: de Waterheren van Kortenberg, de Heren van Erps, de Boeren van Kwerps, de Papboeren van Meerbeek en de Preslekkers van Everberg.

Kortenberg is bovendien de hoofdstad van het witloof. Het rode witloof is een specialiteit van de streek. Het werd twintig jaar geleden gelanceerd door het restaurant Rode Scilt.

Oude abdij en gerestaureerde ijskelder

Een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van de fusiegemeente is de oude abdij. Al in 1222 bevond zich op de huidige locatie een abdij. Ze kende een bewogen geschiedenis: brandstichting, plundering, heropbouw. De oudste gedeelten van de abdij zijn het poortgebouw met de gotische toegangspoort uit het begin van de 17de eeuw, het veehof uit 1650, het pachthof ‘de Bouwerij’ uit 1732 en het abdijkasteel gebouwd tussen 1779 en 1783. De abdij, een beschermd monument, is eigendom van het bisdom. Ze doet dienst als bezinningscentrum. In de abdij is ook een streekwinkel gevestigd met producten van de ‘Groene Gordel’ (de streek die Brussel omarmt).

Een andere bijzondere bezienswaardigheid is de ijskelder in de Prinsendreef. In de 19de eeuw was het gebruik van ijs de beste bewaringsmethode. In de winter werd het uitgeharkt en opgeslagen in de ijskelder, een cilindervormig metselwerk van ongeveer 6 m diep. Bovenaan is de ijskelder overkoepeld, onderaan is hij conisch. Er kan om en bij de 70 kubieke meter ijs opgeslagen worden. De gemeente restaureerde de ijskelder in 1989.

Natuurliefhebbers en vliegtuigspotters

Tussen Nederokkerzeel en Erps-Kwerps – en dus gedeeltelijk in de gemeente Kortenberg – ligt in de vallei van de Weesbeek en de Molenbeek het Vlaams natuurreservaat Silsombos. In het Silsombos komen een aantal zeer zeldzame plantensoorten voor.

Niet alleen wandelaars en natuurliefhebbers komen aan hun trekken in Kortenberg, ook vliegtuigspotters komen hier graag. De aanvliegroutes en de dalende vliegtuigen van de luchthaven zijn op enkele plekken, met name de Vosseputten in Erps-Kwerps, heel goed zichtbaar.

Gemeente met veel evenementen en initiatieven

Elk jaar rond 11 juli organiseert de gemeente ‘Kortenberg Feest’: een totaalspektakel voor het grote publiek met straattheater, kinderanimaties en terrasjes.

Kortenberg hecht bovendien groot belang aan een aantal evenementen op het vlak van veiligheid, mobiliteit en leefmilieu.

  • De gemeente heeft een verkeerspark waarbij kinderen uit het 5de en 6de leerjaar onder politiebegeleiding veilig met de fiets leren rijden op de openbare weg.
  • De gemeente wil graag de afvalberg helpen verminderen en organiseert daarom een ‘Compostmeesterdag’. Op die dag kunnen de Kortenbergenaars leren composteren tijdens een workshop.

 

Adres

Dokter V. De Walsplein 30
3070 KORTENBERG
Telefoon: 
02 755 22 00