U bent hier

La Roche-en-Ardenne

La Roche, parel van de Ardennen

La-Roche-en-Ardenne, verborgen in de provincie Luxemburg, bestaat uit de deelgemeenten: Beausaint, Ortho, Halleux, Hives, Samrée, Cielle en La Roche-en-Ardenne.

Natuur op haar natuurlijkst

Deze zeer uitgestrekte gemeente (ongeveer 150 km²) telt in verhouding weinig inwoners vermits de helft van haar grondgebied uit bossen bestaat en nog een derde uit landbouwgrond. Gedurende de zomermaanden zit La-Roche-en-Ardenne daarentegen vol met mensen want de gemeente is een topper van het Belgische toerisme. Dankzij haar ligging in de Ourthevallei haalt de gemeente immers voordeel uit heel wat natuurschoon.

Zo kunnen de liefhebbers van beschermde natuur het Parc Naturel des Deux Ourthes bezoeken, een natuurgebied dat de gemeente met vijf van haar buurgemeenten deelt: Tenneville, Sainte-Ode, Bertogne, Houffalize en Gouvy. Dit juweeltje is 76 000 ha groot.

In dezelfde categorie zult u van een wandeling in het 'Parc à gibier' kunnen genieten. U kunt er herten, hinden, damherten en vossen tegen het lijf lopen …

Het kasteel als vaandel

La Roche-en-Ardenne is fier op haar drie archeologische sites: de Keltische schuilplek van le Cheslé de Bérismenil, de Romeinse schuilplaats van le Cheslin d'Ortho en het feodale Kasteel in La Roche.

Dat laatste werd in de 9de eeuw gebouwd en houdt nauw verband met de geschiedenis van de gemeente die de hoofdstad van het graafschap Luxemburg was in de 7de eeuw. Het kasteel en zijn ommuring, op het hooggelegen gedeelte van de stad, was bood optimale bescherming tegen de aanvallen van de oorlogvoerende machten. Dat was ook zo tijdens de Franse bezetting waarbij het kasteel omgebouwd werd in een vesting om het hoofd te bieden aan de vijandelijke aanvallen. Vanaf de 18de eeuw werd het kasteel verlaten totdat na archeologische opgravingen projecten op stapel werden gezet om het terug op te bouwen en de erfgoedwaarde ervan in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan dit kasteel is dan ook ideaal om de sfeer van de middeleeuwen op te snuiven. Bovendien vinden er het hele jaar door tal van culturele gebeurtenissen plaats zoals het middeleeuwse weekend dat jaarlijks het eerste weekend van augustus plaatsvindt of nog, in februari, de 'Cochonnailles' met zijn degustaties van varkenvleesdelicatessen.

Aanbevolen uitstappen en proeverijen

Een andere gebeurtenis verenigt de inwoners van La Roche: het Soepfestival, dat jaarlijks het laatste weekend van september wordt gehouden. Op het programma van deze buitengewone feesten staan een markt van ambachtelijke producten, een proeverij van soepen die lokale hotel- en restauranthouders bereid hebben en een wedstrijd voor de beste soep en de mooiste stand. Een zeer officiële jury beloont de winnaars. Deze jury telt zowel leden die de verschillende deelgemeenten vertegenwoordigen als leden uit het breder publiek.

Naast vele andere dingen kunt u in La Roche-en-Ardenne enkele musea bezoeken die de geschiedenis van de plaats in detail uiteenzetten. Dat geldt uiteraard voor het museum van de Slag om de Ardennen maar ook voor het museum van de Maalderij waar u met alle activiteiten van de molenaar kunt kennismaken. Heel leerzaam als u meer wilt weten over de werking van het systeem waarmee graan in meel omgezet wordt!

Ten slotte krijgt u, wanneer u meerdere dagen in de streek verblijft, misschien de kans om een glimp op te vangen van het spook van Berthe de La Roche. Volgens de legende zou ze op sommige nachten nog steeds door de ruïnes van het kasteel dwalen en treuren over haar harde lot. Deze dochter van de graaf en haar verloofde werden in de 10de eeuw de afgrond ingestort, na een duister pact met de duivel.

Verlaat La Roche echter niet voordat u haar 'Purnalet' geproefd hebt, een pruimenlikeur die maandenlang heeft getrokken en die ijskoud moet gedronken worden.

illustratie illustratie

Adres

Place du Marché 1
6980 LA ROCHE-EN-ARDENNE
Telefoon: 
084 41 12 39