U bent hier

Landen

Landen, de 'Vier Provinciënstad'

Landen ligt aan de taalgrens tussen Vlaanderen en Wallonië, in de provincie Vlaams-Brabant. De gemeente grenst eveneens aan de provincies Limburg, Luik en Waals-Brabant. De 'Vier Provinciënstad' telt bijna 15 000 inwoners en bestaat uit 14 deelgemeenten: Landen, Rumsdorp, Attenhoven, Neerlanden, Neerwinden, Overwinden, Laar, Wange, Eliksem, Ezemaal, Waasmont, Walsbets, Wezeren en Walshoutem.

Het Vlaams-Brabantse Landen behoort geografisch tot West-Brabants Haspengouw in het zuiden van Vlaanderen. Het is een levendige, kleine stad die binnen een straal van 15 km omgeven wordt door de steden Hannut, Jodoigne, Waremme, Tienen en Sint-Truiden.

Kennismaking met Landen en haar verleden

Het bezoekerscentrum Rufferdinge vormt een ideale uitvalsbasis voor een kennismaking met de regio en het verleden van Landen. Het complex herbergt naast het bezoekerscentrum en de dienst Toerisme van de stad Landen ook een gerestaureerde watermolen en een gezellige taverne.

Het bezoekerscentrum zelf bestaat uit verschillende kamers, die verwijzen naar concrete sites. Door het gebruik van diverse aanraakschermen ligt de nadruk op interactiviteit. De historische figuur Pepijn van Landen (580-640) – voorvader van Karel de Grote, Frankische hofmeier onder de Mervingische koningen – treedt op als verteller in de schatkamer. Grote sfeerfoto’s dompelen de bezoeker onder in het landschap en landbouwkundige aspecten van de streek. Beeldschermen tonen de werking van de watermolen en maquettes roepen de nederzettingsgeschiedenis van de streek op.

Archeologische site Sinte-Gitter

Archeologisch onderzoek heeft in de 'Pepijnstede' twee Merovingische graven blootgelegd uit de tweede helft van de 7de eeuw. Daarnaast zijn er ook sporen (paalgaten) teruggevonden van een kapel uit de 8ste eeuw. Tijdens deze opgravingen werden ook verscheidene graven uit diverse perioden teruggevonden. De archeologische site Sinte-Gitter werd gedeeltelijk overdekt zodat ze beschermd is tegen aftakeling.

Op Sinte-Gitter treffen we ten noorden van de kerkfundamenten ook 'De Mot' aan. Deze motte wordt in de volksmond de Tombe van Pepijn genoemd. Maar in feite heeft ze niets met hem te maken. Ze is vermoedelijk opgeworpen in het begin van de 13de eeuw en bestond zoals gebruikelijk uit een opperhof en een neerhof.

Zeldzame kerk, natuur en jenever

De Sint-Amanduskerk van Wezeren, een 13de-eeuwse kerk, is een zeldzaam voorbeeld van de Romaans-Gotische overgangsstijl. In de kerk staat een uitzonderlijk mooi altaar, vervaardigd uit de steen van de streek. Het altaar bevat elf merkwaardige en mysterieuze rozetten.

In de vallei  van de Molenbeek en de Zeyp ligt het natuurgebied 'De Beemden'. Met een oppervlakte van ongeveer 6,5 ha is het de ideale plaats om een frisse neus te halen in Landen. Het terrein is het hele jaar door toegankelijk voor wandelaars. Het omvat zeven kunstmatig aangelegde vijvers die echter een belangrijke meerwaarde geven aan het natuurgebied.

In het landschap is ook de watertoren prominent aanwezig. Net als de geerteminne of Landense graanjenever staat de toren symbool voor Landen.

Feesten in Landen

De stad organiseert elk jaar de 'Laaiende Feesten', de opvolger van de vroegere Landense feesten. Gedurende tien dagen vinden gratis optredens plaats tijdens de Landense augustuskermis (half augustus). Met specifieke themadagen richt de stad zich tot alle leeftijdsgroepen.

     

Adres

Stationsstraat 29
3400 LANDEN
Telefoon: 
011 88 03 00