U bent hier

Leuven

Leuven, universiteitsstad met inhoud

Leuven is de centraal gelegen hoofdstad van de provincie Vlaams-Brabant. Het is bovendien de hoofdplaats van het bestuurlijk en gerechtelijk arrondissement Leuven. De bierhoofdstad van Vlaanderen telt ruim 90 000 inwoners en heeft haar bijnaam te danken aan de eeuwenlange aanwezigheid van de brouwerij Artois en het studentenleven.

Bezienswaardigheden met geschiedenis

Leuven mag terecht trots zijn op zijn verleden en erfgoed. Het Leuvens erfgoed is bijzonder uitgebreid en van groot historisch belang. We zetten voor u enkele belangrijke bezienswaardigheden op een rijtje.

Het stadhuis op de Grote Markt kreeg in 1448 zijn typisch laatgotisch uitzicht. De 236 beelden in de nissen dateren van na 1850. Samen vormen ze het Leuvense pantheon.

De Sint-Pietersparochie is de oudste van Leuven (986). De huidige gotische kerk werd voltooid tussen 1425 en 1497. Drie werken van de zogenaamde Vlaamse primitieven, waaronder 'Het Laatste Avondmaal' van Dirk Bouts, vinden hier onderdak.

Het Groot Begijnhof (en) dateert van begin 13de eeuw. Het lijkt een stadje in de stad met zijn aaneenschakeling van straatjes, pleintjes, tuinen en parkjes. Vandaag wonen er studenten en universiteitsmedewerkers. Op 31 maart 2000 erkende de UNESCO het als werelderfgoed.

Met Amerikaanse gelden kwam er in 1921 een nieuwe universiteitsbibliotheek. Dat gebouw in Vlaamse renaissancestijl op het Mgr. Ladeuzeplein bevat meer dan drie miljoen boekdelen.

Niet alle Leuvenaars zijn 'koeienschieters'

De Leuvenaars kregen tijdens het Franse beleg in 1691 de spotnaam 'koeienschieters'. In een donkere nacht openden ze het vuur op 'vijandelijke gestalten'. Bij daglicht bleek het om een kudde koeien te gaan.

Maar heel wat andere Leuvenaars maken of maakten wel indruk: succesvol baanwielrenner van eind jaren '20 tot begin jaren '50 Joseph 'Poeske' Scherens, triatleet Rutger Beke, sprintster Kim Gevaert, singer-songwriter Milow, acteur en zanger Stan Van Samang. Ook enkele inwijkelingen werden grote namen tijdens hun verblijf in Leuven: Mercator, vooral bekend van zijn wereld- en hemelatlas en de bekende humanisten Justus Lipsius (Joost Lips) en Desiderius Erasmus.

Schouwtoneel in vele vormen

Elk jaar is Leuven het schouwtoneel van verschillende evenementen.

De eerste vier vrijdagen van juli staat 'Beleuvenissen' op het programma. Dat is een gratis familiefestival op de pleinen en straten in het stadshart. Elke vrijdag krijgt een ander thema: jazz en blues, folk, special, tropical, Vlaams of klassiek.

Op de maandag na de eerste zondag van september verandert de hele stad in één grote braderij tijdens de Jaarmarkt. Op het Sint-Jacobsplein en in de omliggende straten is er een beestenmarkt.

Rond 15 augustus staat 'Marktrock' op het programma. Tijdens dit gratis stadsfestival palmen allerhande bands verschillende pleinen in het stadscentrum in met hun muzikaal geweld.

Leuvense symbolen

'Fons sapientiae' of 'Bron der wijsheid' is een standbeeld dat symbool staat voor de Leuvense student. 'Fonske' houdt een boek in zijn linkerhand en giet met zijn rechter een glas bier in zijn hoofd.

De 'Kotmadam' (1985) is het beeld van de typische Leuvense kotmadam.

In 2004 vervaardigde Jan Fabre in opdracht van de K.U.Leuven een reusachtige 'Totem' naar aanleiding van haar 575-jarig jubileum. Die staat op het Mgr. Ladeuzeplein en symboliseert de onderlinge verbondenheid en de perfecte samenwerking tussen de universiteit en de stad Leuven.

Op culinair vlak zijn vooral het bier Stella Artois, de streekwijn Chardonnay Meerdael en de Leuvense Fonskes (chocolade pralines in de vorm van 'Fons sapientiae') Leuvense symbolen bij uitstek en zeker het proeven waard.

   

Adres

Grote Markt 9
3000 LEUVEN