U bent hier

Leuze-en-Hainaut

Leuze-en-Hainaut, de 'gemeente van de drie brouwerijen'

Leuze-en-Hainaut, gelegen tussen de steden Doornik en Aat, bestaat uit een stedelijke gemeente en negen landelijke dorpjes.

Als Leuze-en-Hainaut u niets zegt, dan kent u ongetwijfeld wel de drie lokaal gebrouwen bieren 'Bush', 'Vapeur en Folie' en 'Moinette'. Leuze-en-Hainaut heeft trouwens als bijnaam 'de gemeente van de drie brouwerijen'. Een ervan is zelfs de laatste stoombrouwerij ter wereld.

Naast dit genot voor uw smaakpapillen is de gemeente een niet te missen halte voor haar bekende automuseum of 'Mahymobiles', genoemd naar de verzamelaar die verzot was op auto’s en aan wie het museum zijn bestaan dankt. Meer dan 250 tentoongestelde auto’s bieden u een overzicht van 1895 tot nu.

In oktober kunnen de muziekliefhebbers de tweejaarlijkse pianowedstrijd  van Leuze-en-Hainaut bijwonen, die lange tijd georganiseerd werd door André Dumortier, een befaamde pianist die in 2004 is overleden. Dumortier, afkomstig uit de streek, was docent aan het Koninklijk Conservatorium Brussel voor hij directeur werd van het Conservatorium te Doornik. Hij wou van deze biënnale een wedstrijd maken op internationaal niveau: dat is nu het geval aangezien sommige deelnemers zich daarna inschrijven voor de Koningin Elisabethwedstrijd.

Ten slotte zijn de inwoners van Leuze-en-Hainaut er fier op om elk jaar op 1 mei de 'Floraliën' te organiseren, een tentoonstelling-verkoop van bloemen, struiken en planten die talrijke bezoekers, tuinamateurs en professionele tuinmannen aantrekt. Tijdens het evenement kiest de jury de stand die de planten van de beste kwaliteit aanbiedt.

leuze_en_hainaut_brasserie  leuze_en_hainaut

Adres

Gemeentelijke administratie
Avenue de la Résistance 1
7900 LEUZE-EN-HAINAUT
Telefoon: 
069 66 98 40