U bent hier

Lier

Lier, Pallieterstad

Vraag een willekeurige toerist waarom hij Lier bezoekt en de kans is groot dat hij antwoordt: 'Om de Zimmertoren te zien'. Hoewel de toren – zoals hij er nu staat – pas gebouwd werd in 1930, waren de Jubelklok en de Astronomische Studio van Louis Zimmer hun tijd ver vooruit qua originaliteit, precisie en vakmanschap. Het record van de traagst bewegende mechanische wijzer ter wereld staat nog steeds op naam van deze wonderklok: de omlooptijd is 25 800 jaar.

Lier heeft nog wel meer te bieden: zo zijn het Begijnhof (en) en het stadhuis met zijn belfort (en) beschermd als UNESCO werelderfgoed. Maar de blikvanger is uiteraard toren van de Sint-Gummaruskerk, 'de Peperbus' zoals de 33 259 Lierenaren hem liefkozend noemen omwille van zijn nogal eigenaardige vorm. Voor die Sint-Gummarus houdt de stad ook nog elke eerste zondag na 10 oktober een grote processie.

Gomor

De patroonsheilige van de stad leent zijn naam ook aan een kortingskaart van het stadsbestuur waarmee je in Lier sinds 1 januari 2008 veel kan doen voor weinig geld: de Gomorpas. Zo wil de stad Lier inwoners met een klein of bescheiden inkomen aansporen om meer deel te nemen aan het lokale cultuur- en vrijetijdsaanbod.

Het stadsbestuur is ook gul voor Lierse busreizigers: zij betalen in Lier slechts 0,50 euro per rit. Dit gebeurt met een tienrittenkaart die 5 euro kost en in voorverkoop beschikbaar is. De reiziger kan deze kaart dan gebruiken voor elke verplaatsing binnen Lier en Koningshooikt. De stad past dan als 'derde betaler' de resterende kosten (3 euro) per kaart bij.

Schapenkoppen

In de 14de eeuw wilde Hertog Jan II de Lierenaars bedanken voor hun diensten tijdens zijn strijd tegen de Mechelaren. Ze mochten hun beloning zelf kiezen: een veemarkt of een universiteit. Ze opteerden voor het stapelrecht op vee, een keuze die Lier geen windeieren legde, omdat er per regio maar één werd toegestaan. Zo verhuisde de veemarkt van Wespelaar naar Lier en zuchtte de hertog: "O, die schapenkoppen". De eerste universiteit in de Lage Landen werd dan in 1425 opgericht in Leuven. En sindsdien noemt men de Lierenaars ook wel 'schapenkoppen'.

Heerlijk Pallieteren

Dat de inwoners van Lier en deelgemeente Koningshooikt echte levensgenieters zijn, is geweten. Maar dat ze er ook een eigen woord voor hebben…? 'Pallieteren' komt voort uit de roman 'Pallieter' van Felix Timmermans en is opgenomen in de officiële woordenlijst van de Nederlandse taal, net als het woord 'pallieter', een levensgenieter.

Genieten is het juiste woord wanneer men proeft van een lekker 'Liers vlaaike' (een erkend streekproduct op basis van bladerdeeg, kandijsuiker en specerijen) of een fris getapte Caves, een bier van hoge gisting, gebrouwen van zuiver graan en hop, zonder kleurstoffen of bewaringsmiddelen en zonder toevoeging van suikers.

   

Adres

Gemeentelijke administratie
Grote Markt 57
2500 LIER
Telefoon: 
03 800 03 13