U bent hier

Lint

Lint, de kleinste gemeente van het arrondissement Antwerpen

De naam 'Lint' duikt voor de eerste keer op in de archieven in de 13de eeuw en zou wijzen op de aanplanting van een groot aantal linden. Eeuwenlang hoorde het gehucht Lint bij de gemeente Kontich.  Maar omdat het centrum van Kontich in de winter heel moeilijk bereikbaar was, vormde het gehucht een hechte gemeenschap op zich.

In 1836 werd de scheiding tussen de twee nog duidelijker door het aanleggen van de spoorlijn Antwerpen-Mechelen. Toch heeft het nog geduurd tot in 1870 voor Lint een aparte gemeente werd. De spoorlijn die er vanaf 1957 bijkwam tussen Antwerpen-Kontich- Lier maakte de scheiding tussen Kontich en Lint compleet.

Onze-Lieve-Vrouw-van-Vlaanderen

De naam Lodewijk De Vocht (1887-1977) zegt u misschien niets, maar hij is wel degelijk een beroemde Lintenaar. Hij is de componist van het lied Onze-Lieve-Vrouw-van-Vlaanderen dat tegenwoordig vooral in studentenmilieus erg gekend is.

Vroeger werd het leven geregeld door de seizoenen en de (vooral kerkelijke) feestdagen. Traditioneel viert Lint de eerste zondag na 8 september kermis. Het werken op de akkers was dan achter de rug en en het feest kon beginnen. Dit oogstfeest wordt 'Suikeren Zondag' genoemd omdat er op die dag volgens de overlevering suiker bij het bier werd gedaan.

Lint evolueerde echter en omdat er bijna geen boeren meer waren, gingen ook de feesten verloren. Alleen de kermis bleef bestaan. Maar sinds 1977 vond de traditie weer ingang met het Lintse gemeentepark als trefpunt.

Inspraak

Het gemeentepark is een geklasseerde Engelse landschapstuin van ruim 3 hectare. U kunt er aangenaam wandelen rond de vijver en is er een oversteek via de 'kabouterbrug'. De gemeentelijke diensten bevinden zich in het kasteel in het park. De heemkundige kring heeft zijn onderkomen in een oranjerie en heeft er drie musea gebouwd.

Elk jaar krijgen de ongeveer 8000 Lintenaren een uitnodiging voor een bijeenkomst met het gemeentebestuur. Daar kunnen ze hun vragen, verzuchtingen kwijt en hun wensen kenbaar maken.

Multimedia

In 2004 opende Eurocam Media Center zijn deuren in Lint. Dit centrum is een ultramodern multifunctioneel complex, speciaal op maat van 'corporate events', persconferenties en televisieproducties. Er worden ook regelmatig groots opgezette live shows opgenomen of grote concerten die plaatsvinden in het buitenland in high definition live op groot scherm vertoond. Het complex herbergt ook een aula van de opleiding Multimedia en Communicatie Technologie van de Antwerpse Karel de Grote Hogeschool en is de thuisbasis voor een aantal tv-zenders.

Foto van het gemeentehuis van Lint  Foto van de kabouterbrug in Lint Foto van het mediacenter in Lint

Adres

Gemeentelijke administratie
Koning Albertstraat 41
2547 Lint
Telefoon: 
03 460 13 34