U bent hier

Linter

Linter, een samensmelting van zeven kleine kernen

Linter ligt in de provincie Vlaams-Brabant, langs de oude steenweg naar Luik (de huidige N3) tussen Tienen en Sint-Truiden. De gemeente telt ruim 7 000 inwoners en is een fusie van zeven kleinere kernen: Drieslinter, Melkwezer, Neerhespen, Neerlinter, Orsmaal-Gussenhoven, Overhespen en Wommersom.

De verschillende deelgemeenten van Linter bevinden zich in de komgronden van de Getevallei. De landbouw, interessante historische plaatsen en natuurgebieden domineren het landschap. U kunt er verschillende bezienswaardigheden ontdekken. Bovendien is de gemeente erg in trek bij joggers, wandel- en fietsliefhebbers. Op de Getedijk en in de omgeving is het ideaal om uit te rusten en te ontspannen.

Erfgoed in de deelgemeenten

In Orsmaal ligt de karaktervolle kasteelhoeve 'Hof Ten Steen'. De oorsprong van deze zware burcht zou in de 14de eeuw liggen. 'Hof Ten Steen' is historisch erfgoed en werd in 2000 geklasseerd als monument.

De neoclassicistische Sint-Mauritiuskerk in Neerhespen werd in 1773 volledig heropgebouwd op de fundamenten van de vorige kerk. Volgens de legende wilde het vijandige leger de kerk met de grond gelijkmaken tijdens de Slag van Neerwinden (18 maart 1793). Maar alle kanonsballen, op één na, vlogen over de kerk. Daarom ziet u nu in het midden van de voorgevel aan de straatkant een ingemetselde kanonskogel.

De veldkapel 'Kapellekensboom' in Wommersom wordt nog steeds versierd met kransen en aangeplant met berkentakken, een symbool voor vruchtbaarheid en kracht. De kapel ligt langs een authentieke kasseiweg die u tot aan het natuurdomein Walsbergen brengt.

Linteraars met naam

Dichteres Julia Tulkens is afkomstig uit Linter. Ze debuteerde in 1931 met 'Heibloempjes'. Aanvankelijk schreef ze klassieke, huiselijke poëzie. Maar in 1936 veroorzaakte ze heel wat deining in het katholieke Vlaanderen met het licht 'sensuele' karakter van haar dichtbundel 'Ontvangenis'.

Ook voetballer Tom Soetaers is geboren en getogen in de gemeente. Hij woont in deelgemeente Wommersom en speelde al bij voetbalclubs als Anderlecht, Roda JC, Ajax, Genk en KV Kortrijk.

'Streekproducten'

Sinds 2008 heeft Linter een echt streekproduct: het streekbier Walsberger Dubbel. Intussen is er ook Walsberger Blond, een zacht bier van hoge gisting met een accent van mout, hop en citrus.

Elk jaar houdt de gemeente in het tweede weekend van juli 'Melkrock’. Dit 'streekproduct' is een gezellig muziekfestival voor de ganse familie. Als u er een weekenduitstap van wilt maken, kunt u overnachten op een ruime camping op nauwelijks 200 m van de festivalweide.

   

Adres

Helen Bosstraat 43
3350 LINTER
Telefoon: 
011 78 91 30