U bent hier

Lommel

Lommel, pure energie

In het noordwesten van de provincie Limburg, aan de grens met de provincie Antwerpen en Nederland, ligt de stad Lommel. De stad grenst aan de Limburgse gemeenten Neerpelt, Overpelt en Hechtel-Eksel, het Antwerpse Balen en Mol en het Nederlandse Bergeijk. Net als buurgemeente Mol (en diens buurgemeente Dessel) is ook Lommel gekend voor zijn witzand. In het Regionaal Toeristisch Bezoekerscentrum staat alles in het teken van zand en glas. Elk jaar is er een zandtapijtententoonstelling en in het Glazen Huis, het Vlaams Centrum voor Hedendaagse Glaskunst, is er een glasatelier en zijn er wisselende tentoonstellingen met, rond en over glas.

Sahara

Voor het zand kunt u ook terecht in De Sahara, een uitgestrekte zandvlakte in een woestijnachtig landschap met in het midden een hemelsblauw meer en omgeven door geurende naaldbomen.

Voor nog meer natuur kunnen de meer dan 32 000 Lommelaren terecht in de Watering, een natuurgebied van 230 hectaren groot.

Levende beelden

Elk jaar organiseert de stad Lommel het gratis Europees Levende Beeldenfestival 'Beeldig Lommel', dat op het einde van juni plaatsvindt. Tientallen levende beelden sieren dan het stadscentrum.

Niet alleen de beelden, maar ook Lommel Leeft tijdens de zomermaanden: dan kunnen de liefhebbers genieten van gratis parkconcerten elke woensdag in juli en augustus en van gratis marktconcerten elke donderdag van juli. Misschien ziet u er zelfs Lommelaars als Dirk Swartenbroekx – misschien beter bekend als dj Buscemi – of Latin diva Belle Perez aan het werk.

Elke eerste maandag van augustus kunt u gaan kijken naar 'de Profronde van Lommel', een wielercriterium in het stadscentrum. Wie weet komt u er dan oog in oog te staan met de twee bekende Lommelse profrenners: Johan Vansummeren en Kevin Hulsmans.

Sociaal en duurzaam

In Lommel kunnen de inwoners op een plek terecht voor alle vragen over welzijn, namelijk in het Sociaal Huis. Via de rechtenverkenner op de website van de stad, kan elke burger dan weer 24 uur op 24 op zoek gaan naar een gepaste dienstverlening of een recht in verband met welzijn.

Het stadsbestuur geeft zijn inwoners ook subsidies voor het installeren van zonnepanelen, een warmteboiler of een warmtepomp. Daarnaast kunnen ze ook een toelage aanvragen voor de renovatie of bouw van energiezuinige woningen of appartementen, als de nieuwbouw een E-peil heeft van 60 of lager.

Ongetwijfeld voldoet het Huis van de Stad, een pareltje van moderne architectuur door architect Jo Crépain precies aan die vereisten.

   

Adres

Gemeentelijke administratie
Hertog Janplein 1
3920 LOMMEL
Telefoon: 
011 39 97 99