U bent hier

Maarkedal

Maarkedal, parel van de Vlaamse Ardennen

De gemeente Maarkedal draagt de bijnaam ‘parel van de Vlaamse Ardennen’, een niet mis te verstane verwijzing naar het heuvelachtige landschap waarin de gemeente ligt. Oogstrelende panorama’s of gezellige kronkelpaden langs beboste vlaktes en heuvels zijn er een bron van rust voor menig wandelaar of fietser. Eens per jaar wordt deze rust grondig verstoord en maakt Maarkedal deel uit van het strijdtoneel van de legendarische wielerwedstrijd de Ronde van Vlaanderen. De internationale pers en een hele horde wielerliefhebbers bevolkt er op dat moment de flanken van de beruchte Koppenberg en de Taaienberg totdat het wielerpeleton voorbij is getrokken.

Maarkedal bestaat uit vier deelgemeenten die samen de gemeente vormen. De deelgemeenten zijn Etikhove, Maarke-Kerkem, Nukerke en Schorisse. Het gebied in en rond Maarkedal ligt, dankzij zijn mooie omgeving, bezaaid met fiets- en wandelwegen. U kunt er kiezen tussen talloze parcours en langs deze routes kunt u natuurlijk enkele van de vele trekpleisters bezichtigen. In het centrum van Etikhove vindt u het oude gemeentehuis dat dateert uit 1905. De Sint-Vincentiuskapel in de deelgemeente Maarke-Kerkem werd opgericht in de 12e eeuw en werd opgenomen als een geklasseerd monument. Vanaf de heuvel waarop de kapel staat, heeft u een prachtig zicht op Maarkedal.

De gemeente Maarkedal neemt vele intitiatieven voor haar burgers. Er worden evenementen of speciale dagen of avonden georganiseerd in het kader van cultuur, de bibliotheek, sport, folklore, jeugd,… De inwoners van de gemeente worden jaarlijks getrakteerd op diverse concerten. Het meest bekende is het gratis Nieuwjaarsconcert op de nieuwjaarsreceptie op 1 januari waar de plaatselijke Koninklijke fanfare er het beste van zichzelf geeft.

De Maarkedallers hebben enkele bekende inwoners in hun rangen gehad. De meest bekende is de overleden schrijver Hugo Claus, hij woonde te Nukerke van 1964 tot 1973. Een andere bekendheid is eveneens een schrijver: Omer Wattez. In Maarkedal werd de openbare bibliotheek naar hem genoemd. Nog een bekendheid is de kunstschilder Valerius De Saedeleer die enkele jaren in Maarkedal woonde.

   

Adres

Gemeentelijke administratie
Nederholbeekstraat 1
9680 MAARKEDAL
Telefoon: 
055 33 46 40