U bent hier

Maaseik

Maaseik, parel van het Maasland

Maaseik ligt in het noordoosten van de provincie Limburg, op de grens met Nederland. Wie aan Maaseik denkt, denkt aan de Knapkoek. Het is niet alleen een zoete koek, het symboliseert ook de geschiedenis van de stad. De Maaseiker Knapkoek is ongeveer 300 jaar oud, zowat de oudste koek van Limburg. Men vermoedt dat het een veredelde vorm van scheepsbeschuit is uit de tijd dat Maaseik nog een drukbezochte binnenhaven was. De schippers, die maanden van huis waren, namen beschuiten mee, omdat de ingrediënten ervan lang houdbaar waren. Later verfijnden de bakkers het recept en kreeg hij zijn naam dankzij het knappend geluid dat hij maakt bij het breken.

Nu heeft de Knapkoek een fijne kaneelsmaak met een toets citrus, maar de meeste Maaseikse bakkers maken 'm op hun eigen manier. De Knapkoek heeft zelfs een evenement dat zijn naam draagt: het 'Knapkoekbakken', elke eerste zondag van september.

De gebroeders van Eyck

Jan en Hubert van Eyck vormen het beroemde schilderspaar dat in Maaseik werd geboren. Het meest gekende werk van Jan van Eyck is ongetwijfeld het 'Lam Gods'. Zijn broer Hubert is iets minder bekend, maar niettemin staat er sinds 1864 op de Markt een standbeeld van de twee broers en er is ook een Van Eyck-museum met replica's van al de werken van Jan van Eyck, waaronder het 'Lam Gods'.

Kijkstad van de Maaslandse renaissance

Maaseik is de Vlaamse stad die in zijn historische kern het grootste aantal geklasseerde monumenten telt. Een aantal panden zijn in vakwerkbouw opgetrokken, maar de meeste zijn in de Maaslandse renaissancestijl (16de-17de eeuw), vooral rond het marktplein.

Ook de oudste private apotheek van België is te zien in Maaseik. De apotheek was open van 1704 tot 1959, maar is nu een museum waar nog het oorspronkelijke meubilair en een unieke collectie Delftse en tinnen potten tentoongesteld staat.

In 2008 kreeg de stad Maaseik het zelfs voor elkaar dat een aantal beelden van het Terracottaleger van Xi'an tentoongesteld konden worden in de Minderbroederskerk. Deze tentoonstelling kreeg bezoekers van ver over de landsgrenzen.

Feest op tijd

Maaseikenaren houden van feesten. Elk jaar organiseert het stadsbestuur een babyborrel om alle nieuwgeborenen van het voorbije jaar en hun ouders te vieren. Ze nodigen ook elk jaar kinderen van een bepaald jaar uit om in de gemeente 'hun' boom te komen planten. Op die manier wil het stadsbestuur helpen om meer groen in de gemeente te krijgen.

Voor de iets oudere jeugd is er de actie 'Feest op tijd' met een fuif om 19u die de jongeren ertoe aan moet zetten om opnieuw vroeger op stap te gaan.

   

Adres

Gemeentelijke administratie
Lekkerstraat 10
3680 MAASEIK
Telefoon: 
089 56 05 60