U bent hier

Maasmechelen

Maasmechelen, de wereld in een gemeente

In het oosten van de provincie Limburg, aan de grens met Nederland, ligt Maasmechelen. Bij fashionista's is deze gemeente vooral bekend als shopping walhalla, met het outlet center Maasmechelen Village.

Ook beroemd in Maasmechelen en omstreken zijn de bekende inwoners zoals zanger en producer John Terra, judoka Heidi Rakels (bronzen medaille op de Olympische Spelen van Barcelona in 1992) en ex-Rode Duivels Nico Claesen en Manu Karagianis.

In de schaduw van de mijn

Een groot deel van de ruim 37 000 Maasmechelaars associeert zijn gemeente dan weer met 'de mijn'. In Eisden, een deelgemeente van Maasmechelen, was de steenkoolindustrie lange tijd een allesbepalende factor: de mijn regelde het economische, maar ook het sociale leven van de kompels (mijnwerkers) en hun familie. Voor wie een goed beeld wil van hoe het er in die tijd aan toeging, is een bezoek aan het Museum van de Mijnwerkerswoning niet te missen. Bijna elke gemeente heeft wel zijn eigen cité, maar die van Eisden is bijzonder omdat ze gebouwd is als een Britse tuinstad.

Ook al sloten de steenkoolmijnen in 1987 definitief de deuren, er zijn nog steeds duidelijke verwijzingen naar het mijnverleden te vinden. Zo staan de twee mijnschachten en het voormalige hoofdgebouw van de mijnzetel er nog steeds. Deze gebouwen hebben ondertussen allemaal een nieuwe functie gekregen: loodsen zijn omgebouwd tot kunstacademie, de badzaal is nu een bioscoop en in het hoofdgebouw komt een hotel.

Wereldburger

De mijnen trokken natuurlijk gastarbeiders aan waardoor Maasmechelen echt een multiculturele gemeente werd. Een Maasmechelaar moet nog steeds geen twee dagen na elkaar hetzelfde eten: hij kan kiezen uit de volledige wereldkeuken.

Omdat de mijnwerkers heel vaak dicht bij hun werk gingen wonen, kampt de gemeente sinds de sluiting van de mijnen met een erg hoge werkloosheid. Daarom richtte het gemeentebestuur samen met het OCMW het Sociaal Bedrijvencentrum (SBC) op. Dit centrum bied plaats aan zeven organisaties die garant staan voor een intensieve begeleiding van werkzoekenden zodat die kunnen doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt.

Nationaal Park

Het Nationaal Park Hoge Kempen strekt zich uit over verschillende gemeenten, maar meer dan de helft ligt op het grondgebied Maasmechelen. Het is er heerlijk wandelen en fietsen met de unieke fietstochten via hoofdzakelijk verkeersvrije fietspaden. Het fietsroutenetwerk is in deze gemeente ook uitgerust met een 'kruinenpad', een stalen constructie die de voorbijganger via de kruinen van de bomen laat kennismaken met de gevolgen van de mijnverzakkingen.

   

Adres

Gemeentelijke administratie
Heirstraat 239
3630 MAASMECHELEN
Telefoon: 
089 76 96 10