U bent hier

Malmedy

Malmedy, op de weg naar de Hoge Venen

Malmedy ligt in de provincie Luik en is een deel van wat gewoonlijk de Oostkantons wordt genoemd. Met haar 5 % Duitstalige inwoners is Malmedy een taalfaciliteitengemeente. Ze bestaat uit veel dorpen, namelijk Bellevaux, Ligneuville, Bévercé, Burnenville, Meiz, Bernister, Chôdes, G'Doûmont, Boussire, Géromont, Arimont, Baugnez, Pont, Mont, Xhoffraix en Longfaye.

De oorlog '40-'45 als erfenis

Malmedy is zeer bekend voor verschillende redenen. Ten eerste omdat ze toegang geeft tot het natuurgebied van de Hoge Venen. Zo kan de gemeente er prat op gaan dat er een langeafstandswandelpad doorheen trekt. De GR 56 die het natuurpark van de Hoge Venen - Noord-Eifel doorkruist biedt de liefhebbers van wilde natuur een 164 km lange trektocht.

Ten tweede omdat Malmedy in het hart van de Slag om de Ardennen van 1944 lag. In Baugnez schetst een museum de laatste grote operaties en veldslagen die daar zijn geleverd tijdens het Duitse offensief van 1944. Ook brengt een memoriaal de Amerikaanse krijgsgevangenen hulde die door een Duitse eenheid omgebracht werden tijdens de Slag om de Ardennen.

Voorts beschikt de gemeente over een rijk historisch erfgoed. Zo kunt u onder andere het oude benedictijnenklooster bezoeken dat uit de 12de eeuw dateert, het Huis Vinette dat waarschijnlijk het kleinste museum ter wereld is of de kathedraal. Die werd in 1775 gebouwd en is tussen 1920 en 1925 een kathedraal geworden in de tijd van het bisdom Eupen-Malmedy.

Muzikaal carnaval

Het carnaval van Malmedy kent u ongetwijfeld. De 'Carwmé' wordt gevierd tijdens de vier dagen voor 'vette dinsdag'. Elk jaar doen duizenden personen, die soms van heel ver komen, mee aan deze bonte vertoning. Bij deze gelegenheid kan men honderden kostuums en maskers op straat zien, waaronder een prestigieus traditioneel masker dat het symbool is van het carnaval van Malmedy: de 'haguète'. Alle gesproken of gezongen tussenkomsten worden in het Waals gedaan omdat de bevolking nog sterk aan die taal is gehecht. Het carnaval en de andere folkloristische gebeurtenissen van Malmedy gaan gepaard met muziek: deze gemeente van ongeveer 12 000 inwoners telt zeven zangkoren, twee lyrische ensembles, vier fanfares, een accordeonistenkring, een mandolinespelerskring en een muziekacademie!

Festiviteiten bij de vleet

Het carnaval is niet de enige gebeurtenis die het plaatselijke leven opvrolijkt in Malmedy. Veel andere evenementen worden er jaarlijks georganiseerd: bijvoorbeeld de Sint-Pieterkermis tijdens het laatste weekend van juni, het Echte feest met de traditionele rommelmarkt op 21 juli, het bakken van de reuzeomelet op 15 augustus of het Belgisch Kampioenschap Boomvellen het derde weekend van september. Tijdens deze eigenaardige wedstrijd komen de deelnemers tegen elkaar uit in verschillende proeven, namelijk het hakken van bomen in het bos, het bijlwerpen, het afknotten van boomstronken, het evenwicht bewaren bij het hanteren van de kettingzaag, het met de hand verzagen van hout en snijkunst met de kettingzaag.

 

    

Adres

Rue Jules Steinbach 1
4960 MALMEDY
Telefoon: 
080 79 96 66