U bent hier

Mechelen

Mechelen kinderstad

Mechelen is een stad in de provincie Antwerpen. Ze ligt centraal tussen de grote steden Antwerpen en Brussel, aan de rivier de Dijle. Tot 1795 was Mechelen een Heerlijkheid, een van de zeventien provinciën van de oude Nederlanden en dus een klein onafhankelijk staatje. Vandaar dat de bijnaam van Mechelen 'die Heerlijke' is.

Meer bekend is natuurlijk de bijnaam van de ongeveer 80 000 Mechelaars: iedereen weet dat ze Maneblussers zijn. Deze naam danken ze aan een voorval uit de 17de eeuw: een man stapte op een mistige nacht met volle maan dronken buiten uit een kroeg. Omdat het door de combinatie lage bewolking en volle maan leek alsof de Romboutstoren (en) in brand stond, sloeg de man alarm, waarop de hele stad in paniek de toren wilde blussen. Tot ze ineens zagen dat het de maan was die zo'n gloed verspreidde.

Kinderen baas

Gelukkig zijn de Mechelaars ook nog om andere redenen bekend: zo houdt de stad elk jaar in augustus het grootste gratis openluchtfestival van België, Maanrock.

Elk jaar in mei zijn de kinderen één zondag baas in het centrum tijdens de Speeldag: dan is de binnenstad één groot speelplein met verschillende standjes van onder andere spellenclubs en speelgoedfabrikanten. Maar ook het Speelgoedmuseum en Technopolis – twee zeer kindvriendelijke bezienswaardigheden in Mechelen – zijn op deze dag aanwezig.

Het leven zoals het is…

U kunt het op tv bekijken , maar het is natuurlijk veel leuker om dierenpark Planckendael zelf te bezoeken. Waar anders kunt bijvoorbeeld koala's van zo dichtbij bestuderen? Of wilt u liever zwemmen in openlucht? Dat kan in het provinciaal sport- en recreatiedomein De Nekker.

De stad Mechelen heeft ook banden met Antwerpen. De stadsmascotte heeft namelijk zijn naam te danken aan een Antwerpenaar. De originele gooipop werd gemaakt in 1647 en werd in praalstoeten en ommegangen meegedragen en door een groot doel van lijnwaden in de hoogte geworpen. Op 4 juli 1775 kwam de pop in de menigte terecht en viel op een Antwerpenaar, een sinjoor dus. Daarom heet ze sindsdien Opsinjoorke.

Dan mocht de beiaard spelen…

In Mechelen bevindt zich de Internationale Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn, genoemd naar de grondlegger van de hedendaagse beiaardkunst. In 1887 werd hij stadsbeiaardier en in 1922 richtte een aantal bewonderaars de school op waarvan hij directeur was tot aan zijn dood in 1941. Ook de Koningin Fabiola wedstrijd voor beiaard vindt om de paar jaar in Mechelen plaats.

Een bekend product uit de stad is de Mechelse koekoek. Tot de 19de eeuw was die een van belangrijkste vleeskippen in de wereld. In de streek tussen Mechelen en Dendermonde kwam de ideale kruising tot stand van een groot hoen met wit vlees.

De Mechelse koekoek is een dankbaar hoofdingrediënt in tal van lekkere streekgerechten al dan niet vergezeld van een Mechels biertje zoals een Gouden Carolus van Brouwerij het Anker. Deze specialiteiten vindt u zeker terug in een van de zaken op de Vismarkt of de recent volledig gerestaureerde Lamotsite.

   

Adres

Gemeentelijke administratie
Grote Markt 21
2800 MECHELEN
Telefoon: 
015 28 00 00