U bent hier

Meerhout

Meerhout, de kattengemeente

Meerhoutenaren danken hun bijnaam aan het feit dat ze in het begin van de 18de eeuw beschouwd werden als kattenstropers. Later werd de naam dan gemilderd tot de Meerhoutse Katten. Elk jaar in augustus viert de gemeente met ruim 9 000 inwoners dan ook de Kattenfeesten. Het is een openluchthappening voor jong en oud met verschillende artiesten, randanimatie en een groot vuurwerk.

De zotte morgen

Aan muziek is er sowieso geen gebrek in de gemeente: Meerhout telt maar liefst zes muziekverenigingen. Tijdens de zomermaanden brengen ze elk een concert in de kiosk op het marktplein. Deze concerten zijn gratis.

Een van de bekendste inwoners van de gemeenste is ook een muzikant: Zjef Van Uytsel. Deze kleinkunstenaar debuteerde in 1970 met het album 'De Zotte Morgen'.

Trage wegen

Op zo'n zotte morgen is het altijd heerlijk wandelen in Meerhout: er zijn maar liefst tien bewegwijzerde wandelingen te volgen. Elke wandeling heeft wegwijzers in een andere kleur en peters en meters zorgen ervoor dat die pijlen in orde blijven. Er lopen ook drie uitgestippelde themafietsroutes door de gemeente.

In Meerhout liggen er ook verschillende trage verbindingen. Die zijn de voorbije jaren door verwaarlozing of het niet meer gebruiken bijna onherkenbaar of zelfs afgesloten. Het gemeentebestuur heeft daarom besloten om een 'trage wegenplan' op te stellen om deze paden te herwaarderen.

Nieuwejaarke zoete …

Ook voor kinderen heeft Meerhout tal van activiteiten: zo organiseert ze sinds 1980 jaarlijks een boomplantdag voor kinderen die het voorgaande jaar werden geboren. Intussen zijn er al meer dan 1500 kinderen die op verschillende plaatsen in de gemeente hun boom hebben geplant.

Op 31 december zingen de Meerhoutse kinderen 'Nieuwejaarke-zoete' van deur tot deur om iedereen het beste te wensen voor het nieuwe jaar. In ruil voor hun wensen krijgen zij dan snoep, geld of een leuk hebbeding.

Met wind en water

De oudste windmolen van de provincie Antwerpen staat in Meerhout: de Prinskensmolen. Hij werd opgericht rond 1200 door de Heren van Diest. Rond 1500 kwam hij dan in handen van de Prinsen van Oranje, vandaar ook zijn naam. Sinds 1969 is de molen beschermd. Bovendien wordt hij nog regelmatig gebruikt door vrijwillige molenaars.

Boven de ingang van de Watermolen staat het jaartal 1678, maar zijn geschiedenis zou nog veel ouder zijn. Er is al sprake van de molen in documenten uit 741! Vroeger had de molen twee raderen, waardoor zowel eikenschors als graan kon gemalen worden. Na de Eerste Wereldoorlog leverde de molen nog een tijdje de elektriciteit voor het centrum.

   

Adres

Gemeentelijke administratie
Markt 1
2450 MEERHOUT
Telefoon: 
014 24 99 20