U bent hier

Meeuwen-Gruitrode

Meeuwen-Gruitrode

Tussen de gemeenten Houthalen-Helchteren, Peer, Bocholt, Bree, Maaseik en Opglabbeek ligt de gemeente Meeuwen-Gruitrode – of zoals de bijna 13 000 inwoners zelf in het dialect zeggen: 'Mieve-Roy'. Die inwoners worden ook wel eens 'heikiéseters' genoemd, naar het plaatselijke streekgerecht de Heikiés of kipkap. Vroeger werd dit gerecht in nogal wat huisgezinnen gemaakt nadat men een varken had geslacht. De varkenskop werd dan – samen met nog andere ingrediënten – verwerkt tot heikiés. Deze delicatesse is nu te koop bij verschillende slagers in de gemeente.

De bekendste heikiéseter is Koen Vanmechelen, een internationaal vermaard kunstenaar die niet werkt met varkens, maar met kippen. Zijn bekendste project heet dan ook The Cosmopolitan Chicken Project.

Van de Kelten tot de renaissance

In Meeuwen-Gruitrode vindt u ook het archeologisch park 'de Rieten', dat de bezoeker meeneemt langs de Keltische graven die er zijn blootgelegd. De gebruiksvoorwerpen die er zijn opgegraven stammen uit het stenen en het bronzen tijdperk en het ijzertijdperk.

De renaissance is dan weer te voelen in de Commanderij van de Duitse Ridderorde in Gruitrode. Naast het kasteel werd in de 16de eeuw een slot en een pachthoeve gebouwd. Deze commanderij maakte deel uit van de twaalf commanderijen die gegroepeerd waren rond de hoofdcommanderij in Alden Biesen (in de gemeente Bilzen). Een commanderij, (of commende of commenderij), is een landgoed dat door een commandeur van een ridderorde werd bestuurd. De commenden brachten de inkomsten bijeen die de middeleeuwse ridderorden gebruikten voor hun liefdadige werk of hun kruistochten. Later werden de commanderijen een inkomstenbron voor de adel.

Onderslagmolens

Aan de Abeek liggen twee onderslagmolens: de Hoogmolen en de Dorpermolen. Bij onderslagmolens stroomt het water onder het rad door. Dit type molen komt vooral voor op de wat grotere beken of kleinere rivieren en is typisch voor waterlopen met een klein verval. De twee molens werden gerestaureerd: in de Hoogmolen is nu een bed & breakfast met brasserie en in de Dorpermolen een taverne-restaurant, maar in de beide zaken zijn de draaimechanismen van de molen nog te bewonderen.

De hoogste landduin

In het Vlaams Natuurreservaat 'de Oudsberg bevindt zich de hoogste landduin van het Kempisch Plateau. Deze landduin biedt een uniek zicht op de Hoge Kempen. De duin is een relikwie van de middeleeuwen toen het zand door overbegrazing van de heide begon te verstuiven. Er zijn talrijke zeldzame plant- en diersoorten te ontdekken zoals de rode dopheide, korstmossen of de boompieper (een zangvogel uit de familie piepers en kwikstaarten).

   

Adres

Gemeentelijke administratie
Dorpsstraat 44
3670 Meeuwen-Gruitrode
Telefoon: 
011 79 01 70