U bent hier

Merelbeke

Merelbeke, tussen stad en dorp

De gemeente Merelbeke ligt centraal in de provincie Oost-Vlaanderen. Ze bestaat sinds de fusie in 1976 uit een kerngemeente (Merelbeke) en vijf deelgemeenten: Bottelare, Munte, Schelderode, Melsen en Lemberge. Sinds 2005 zet het gemeentebestuur elk jaar een van die wijken in de kijker. De ongeveer 23 000 Merelbekenaren brengen zelf ideeën aan voor de activiteiten.

Merelbeke is noch een stad, noch een plattelandsgemeente, maar heeft wel elementen van de beide in zich. Het is een overgangszone tussen een stedelijke agglomeratie en een agrarisch gebied. De Schelde is heel bepalend voor het uitzicht van de gemeente. Ze vormt de volledige westelijke grens van de gemeente. Bovendien komt de naam ook regelmatig terug in plaatsnamen in de gemeente, zoals de Scheldemeersen. Dat is een sinds 1981 als landschap beschermd natuurgebied langs de Schelde waar van de 13de tot het midden van de 20ste eeuw klei gewonnen werd.

Een einde aan de overstromingen

De veldsteenbakkerijen zijn voorgoed verleden tijd, maar de littekens in het landschap zijn nog steeds herkenbaar: een groot gedeelte van de Scheldemeersen ligt een halve tot een meter lager dan de omliggende weilanden.

Merelbeke had vóór 1962 regelmatig af te rekenen met overstromingen. Na het voltooien van het sluizencomplex, werd de getijdenwerking op het verbindingspunt van de Bovenschelde met de Zeeschelde ingeperkt. Het beste zicht op dit complex is dat vanop de Ter Handbrug langs de Hundelgemsesteenweg.

Een ander zeer herkenbaar oriëntatiepunt is de Schelderomolen of de 'Witte Wachter' uit 1907. Deze stenen molen is eigendom van de gemeente en is sinds 1991 samen met de omgeving beschermd. Op zondag wordt de molen nog regelmatig gebruikt.

Carnaval

Elk jaar, drie weken voor Pasen, maakt Merelbeke zich op voor het jaarlijkse carnavalsweekend. Vrijdagnamiddag is er een kleurrijke carnavalsstoet voor kinderen. Zaterdagavond vindt in het gemeentehuis een ludieke carnavalszitting  plaats waarbij de burgemeester de macht overdraagt aan Prins Carnaval. Zondagnamiddag wordt het weekend besloten met de carnavalsstoet waaraan heel wat Merelbeekse carnavalsverenigingen meewerken.

Wereldberoemd in Merelbeke

De meest bekende inwoner van Merelbeke is de acteur Jo De Meyere, bekend uit 'Wij, Heren van Zichem', 'Dagboek van een Herdershond' of meer recent 'Flikken'. Ook de – in 2006 overleden – acteur Nolle (Arnold) Versyp woonde in Merelbeke, net als kleinkunstenaar en schrijver Lieven Tavernier.

  

Adres

Gemeentelijke administratie
Hundelgemsesteenweg 353
9820 MERELBEKE
Telefoon: 
09 210 32 11