U bent hier

Nijlen

Nijlen, diamantgemeente

Nijlen is een gemeente in de provincie Antwerpen, op de verbindingsweg tussen de steden Lier en Herentals. De gemeente ligt in de Kempen telt meer dan 21 000 inwoners.

Nijlen en diamanten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het begon in 1876 toen Jan Eduard Claes in de gemeente kwam wonen en 'het steentje' meebracht. Het was ook hij die de eerste diamantslijperij met meer dan één molen bouwde. Met de komst van de elektriciteit in 1928 gingen veel Nijlenaars de stiel in familieverband uitoefenen: het was dan ook een tijd waarin in haast elke straat een slijperij actief was. Maar door de concurrentie uit de lageloonlanden was er vanaf 1970 een dalende werkgelegenheid. Het slijpen van diamant is meer en meer tot de tijd van toen gaan behoren. Sinds 2008 is een van die diamantslijperijen het 10 000ste Vlaamse beschermd monument.

De Nijlense specialiteit, 't Nijlens Schijfke verwijst nog steeds naar die bloeiende tijd. Het is een praline in de vorm van een diamantslijpschijf gevuld met marsepein en 'Uhudler', een drank die alleen te krijgen is in Güssing, de Oostenrijkse gemeente waarmee Nijlen verbroederd is.

Verdediging en genezing

Het fort van Kessel (een deelgemeente van Nijlen) maakte deel uit van de eerste verdedigingsgordel van de stad Antwerpen. Tot 1974 werd het fort bewoond, maar sinds 1976 is het gebied op het gewestplan  ingekleurd als recreatiegebied. In de slotgracht kan er  gevist worden mits een visvergunning van de gemeente.

De Kruiskensberg is dan weer een bedevaartsoord in de gemeente. Een oude tekst verhaalt dat een erg zieke herder er rond 1260 van een bron dronk en plots genezen was. Toen dit bekend raakte, werd er een houten kruis opgericht en de bedevaarders stroomden toe. Een ander verhaal zegt dat de kapel de plaats zou zijn waar je aan een lief kan geraken, dus kwamen er ook veel jongeren bidden om een partner te vinden.

… op de purperen hei …

De Kesselse Heide (43 ha) is een stuk Kempisch landschap zoals het vroeger was: een kleurrijke afwisseling van struikheidevlakten, naald- en loofbossen, zandvlakten en poeltjes. Hier kan men wandelen door een landschap dat zeldzaam is geworden in Vlaanderen. De schapen die er vrij rondlopen zorgen voor het natuurbeheer: ze begrazen de heide en bewaren zo het authentieke karakter van het gebied. 

De Sparrijders

Van de ruim 20 000 Nijlenaars hebben alleen de inwoners van Nijlen zelf (dus niet van Kessel of Bevel) de bijnaam 'Sparrijders'. Die naam komt van de originele manier waarop een roversbende in Nijlen hun slachtoffers geld afhandig maakte. Ze bonden de voeten van hun slachtoffers bijeen en hingen ze met het hoofd naar beneden aan een spar. Daardoor rolde het geld uit hun zakken en hadden de rovers het maar voor het oprapen.

Gelukkig zijn er ook Nijlenaars die omwille van andere 'talenten' bekend zijn geworden. Zo is oud-voetballer Jan Ceulemans een inwoner van de gemeente en ook acteur Lucas Van den Eynde (In de Gloria, Aspe, musical Daens …) heeft er zijn stekje.

Foto van het Nijlens Schijfke Foto van het Kessel Fort in Nijlen Foto van de kruiskensberg in Nijlen 

Adres

Gemeentelijke administratie
Kerkstraat 4
2560 NIJLEN
Telefoon: 
03 410 02 11