U bent hier

Ninove

Ninove: oudste, stoutste, wijste ...

Ninove ligt in het zuidoosten van de provincie Oost-Vlaanderen en telt elf deelgemeenten: Appelterre-Eichem, Aspelare, Denderwindeke, Lieferinge, Meerbeke, Nederhasselt, Neigem, Okegem, Outer, Pollare en Voorde. Deze stad ligt het hart van drie toeristische regio's: het is de meest zuidelijke gemeente van 'Scheldeland', leunt enerzijds aan tegen de 'Vlaamse Ardennen' en anderzijds tegen de Vlaams-Brabantse 'Groene Gordel' met het Pajottenland.

Dit deel van de Dendervallei is nog steeds bijzonder landelijk en groen. Het Neigembos is zeker een aanrader voor natuurliefhebbers. Dit natuurreservaat van zo'n 70 ha groot heeft verbluffende fauna en flora.

Een eeuwenoude geschiedenis

De historische stadskern verraadt nog tal van sporen van een roemrijk abdijverleden. De imposante abdijkerk of 'Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk' wordt door kenners beschouwd als een van de prachtigste barokkerken van de lage landen.

Een wandeling door het oude Ninove brengt je langs het cultuurhistorisch patrimonium van de stad, zoals het oud stadhuis, de dekenij, de Hospitaalkerk ... De Koepoort is de enige van de vier stadspoorten die de tijd trotseerde.

Ninovieters zijn 'wortelkrabbers'

De inwoners van Ninove worden ook wel 'wortelkrabbers' genoemd. De legende vertelt dat de stad Aalst ooit het plan koesterde om Ninove in te nemen. Totaal verrast wilde de poortwachter de Koepoort afsluiten, maar de grendel was zoek. Daarom nam hij vlug een wortel als noodoplossing. Maar er kwam een ezel langs, die de wortel opat en de stadspoort viel wagenwijd open voor de vijand …

Ronde van Vlaanderen

Ninove is zeker een sportieve stad. Sinds 1973 ligt de aankomststreep van de wereldberoemde 'Ronde van Vlaanderen' in de deelgemeente Meerbeke. Naast de aankomst van de Ronde zelf, is er de dag voordien ook de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen en mountainbikers. Dit evenement kent jaarlijks duizenden deelnemers.

Ninove en omgeving is dan ook een paradijs voor fietsers, wandelaars en ruiters.
De uitgebreide sportaccommodatie omvat onder andere zwembad 'De Kleine Dender', de sporthal, de atletiekpiste, het kaatsplein, de Finse looppiste ...

Wie Ninove zegt, zegt 'Witkap'

Klinken doe je in Ninove natuurlijk met een Witkap. Het is het bekendste bier van de familiale brouwerij Slaghmuylderen en het haalt steeds een hoge rangschikking in bierklassementen. Naar een terrasje met Witkap moet u in Ninove zeker niet lang zoeken.

Een uitgebreid aanbod van winkels kunnen ook zorgen voor urenlang shoppingplezier. Zak zeker ook eens af naar de gekende dinsdagmarkt.

Adres

Gemeentelijke administratie
Centrumlaan 100
9400 NINOVE
Telefoon: 
054 31 32 33