U bent hier

Nijvel

Nijvel: geschiedenis in het hart van de binnenstad

De gemeente Nijvel, op zowat dertig kilometer van de hoofdstad, bestaat uit meerdere deelgemeenten: Baulers, Bornival, Thines en Monstreux. De gemeente telt momenteel zo'n 26 000 inwoners.

Nijvel staat bekend om de collegiale Sint-Geertruikerk, die op de Grote Markt pronkt, een van de grootste romaanse kerken van Europa,. Maar de gemeente heeft nog veel meer toeristische bezienswaardigheden te bieden, zoals het archeologisch museum waarvan de collecties de grote prehistorische en historische periodes van Nijvel en omstreken weergeven.

Recreanten die van buitenactiviteiten houden kunnen in Nijvel hun hartje ophalen in het 'parc de la Dodaine'. Er is een speeltuin, tal van vijvers en verschillende sportterreinen (tennis, rugby, hockey, voetbal, atletiek). Daar naast is er nog een Olympisch zwembad en een multisportzaal. Het cultureel centrum van Nijvel stelt dan weer een erg gevarieerde programma voor in een zaal waar meer dan duizend toeschouwers terecht kunnen.

Erg populaire bijzonderheden

Net als tal van omliggende gemeenten is Nijvel fier op haar carnaval, maar de stad heeft nog een heel eigen jaarlijks evenement: de ''Tour Sainte-Gertrude', een processie waarin de 'Aclots' – zo noemt men de inwoners van Nijvel – rond de stad trekken ter ere van hun beschermheilige. Na veertien kilometer wordt deze pelgrimstocht afgerond in aanwezigheid van de reuzen van de stad, de broederschappen, diverse verenigingen, jeugdbewegingen ...

Tot slot staat Nijvel bekend voor de culinaire specialiteit, de 'tarte 'al djote'. Rond deze bekende warme taart op basis van snijbiet en vette kaas wordt jaarlijks een ceremonie georganiseerd waarbij de beste producenten labels overhandigd krijgen. Tal van sketches en proeverijen van streekproducten vrolijken dit evenement op.

illustratie illustratie illustratie

(bron foto's : OTN)

Adres

Gemeentelijke administratie
Place Albert Ier 2
1400 NIVELLES
Telefoon: 
067 88 22 12