U bent hier

Opglabbeek

Opglabbeek, rijk aan bossen, beken en vennen

De gemeente Opglabbeek is gelegen in de provincie Limburg, tussen Meeuwen-Gruitrode, Maaseik, As, Genk en Houthalen-Helchteren. De gemeente bestaat uit drie woonkernen: Centrum, Louwel en Nieuwe Kempen. De naam Opglabbeek komt van de ligging: het dorp ligt bij een gladde, heldere beek. In het begin van de 13de eeuw heette de plaats nog Glatbeke, in de 17de eeuw was het al Opglaebbeeck om uiteindelijk Opglabbeek te worden.

Opvang voor mens en dier

De naam Opglabbeek doet misschien een belletje rinkelen: in tv-programma's komt het Natuurhulpcentrum vaak te hulp bij ontsnapte (wilde) dieren of andere dieren in nood.

Ook de Opglabbekenaren worden niet aan hun lot overgelaten: nieuwe inwoners kunnen kennismaken met de gemeentelijke diensten tijdens een ontbijt met daarna een rondrit door de gemeente. De pasgeboren nieuwe inwoners worden samen met hun ouders ontvangen tijdens een plechtigheid. De ouders krijgen een geboortepremie en mogen een geboorteboom planten.

Elke vrijdag na Pinksteren vieren de inwoners van Opglabbeek Kermisrock, een kleinschalig muziekfestival met onder andere Opglabbeekse popgroepjes dat de kermis feestelijk opent.

Eten in een molen

De Slagmolen kunt u niet alleen bezoeken, u kunt er ook eten: deze watermolen uit de 16de eeuw is namelijk een restaurant sinds 1995. De eerste vermelding van deze molen dateert  van 1511 toen de molen gebruikt werd om zaadolie te pletten.

Patroonheilige Sint-Lambertus

Opglabbeek is toegewijd aan de Heilige Lambertus, bisschop van Maastricht en Tongeren vanaf 670. De Sint-Lambertuskerk in Maaslands-Gotische stijl uit de 14de eeuw is dan ook volledig opgedragen aan deze patroonheilige.

Het gemeentehuis is een gebouw uit de 18de eeuw, een pastorie van de paters Norbertijnen van Averbode. Die oude pastorie werd ook Borg genoemd. Vroeger waren er wallen en een ophaalbrug, maar na de demping van de gracht zijn die vervangen door een mooi park. Achter het geklasseerde gemeentehuis bouwde het gemeentebestuur een nieuw administratief centrum.

   

Online

gemeente@opglabbeek.be

Adres

Gemeentelijke administratie
Kapelstraat 1
3660 OPGLABBEEK
Telefoon: 
089 81 01 00