U bent hier

Oud-Heverlee

Oud-Heverlee, groene plattelandsgemeente aan de rand van Leuven

Oud-Heverlee ligt slechts een vijftal kilometer ten zuiden van de universiteitsstad Leuven. Deze rustige plattelandsgemeente ligt op de taalgrens en bestaat uit vijf deelgemeenten: Blanden, Haasrode, Oud-Heverlee, Sint-Joris-Weert en Vaalbeek.

De inwoners van Haasrode werden de 'Pootefretters' genoemd. Na een mislukte aardappeloogst moesten de mensen de wortels opeten die bestemd waren voor het vee en de varkens. In 1999 werd een beeldje van de 'Pootefretter' onthuld op de parking van de Armand Verheydenstraat.

Groene gemeente

Oud-Heverlee ligt tussen het Meerdaalwoud en het Heverleebos en heeft dus een uitzonderlijk groen karakter. Meer dan 40 % van het grondgebied van de gemeente bestaat uit bossen. Nochtans ligt Oud-Heverlee in de onmiddellijke nabijheid van het stedelijk gebied Leuven met zijn bedrijvenpark en universiteit. U kunt er toch genieten van het groen en de rust in de bosrijke omgeving. Dit groene karakter maakt van Oud-Heverlee een gezonde leefomgeving, met veel ontspanningsmogelijkheden. Er zijn veel wandel- en fietspaden en enkele manèges.

Historische gebouwen

Oud-Heverlee bezit een rijk historisch verleden. Wandel of fiets maar eens langs de laatgothische Sint-Maria-Magdalenakerk in Vaalbeek of de Romaanse Sint-Annakerk met zijn 11de eeuwse toren in Oud-Heverlee.
Liefhebbers van art nouveau moeten zeker een bezoekje brengen aan het oude tramstation in Sint-Joris-Weert (tegenover het huidige station). Dit tramstation was tussen 1905 en 1957 een belangrijke stopplaats op de tramlijn TervurenTienen.

Als u genoeg gewandeld of gefietst heeft, moet u zeker eens de 'Chardonnay Meerdael' proeven in een van de plaatselijke horecazaken. De 'Chardonnay Meerdael' is een kwalitatief hoogstaande schuimwijn en een typisch Vlaams-Brabants streekproduct.

Processie

Ieder jaar op 15 augustus is er in Oud-Heverlee een processie. Sinds 1888 houden de 'Ware Vrienden van Steenbergen' jaarlijks een openluchtmis en een processie rondom de vijvers van het Zoet Water en de kapel Onze-Lieve-Vrouw van Steenbergen.

Adres

Gemeentelijke administratie
Gemeentestraat 2
3050 OUD-HEVERLEE
Telefoon: 
016 38 88 00