U bent hier

Perwez

Perwez heeft de wind mee

Helemaal in het zuiden van de provincie Waals-Brabant, aan de grens met de provincie Namen, ligt Perwez, met meer dan 7800 inwoners verdeeld over de vijf deelgemeenten: Malèves-Sainte-Marie, Wastinnes, Orbais, Thorembais-Saint-Trond, Thorembais-les-Béguines en natuurlijk Perwez.

Verrassende ontdekkingen

Verspreid over de hele gemeente kunnen bezoekers een reeks opmerkelijke boerderijen ontdekken. Het gemeentebestuur geeft bovendien een plan uit om de weg te vinden naar dit plattelandserfgoed. Het platteland van Perwez biedt ook plaats aan een windmolenpark met negen molens die zich naar de wind richten. Als andere bezienswaardigheden vermelden we nog het museum gewijd aan de tweede wereldoorlog in Malèves, de ruiteracademie van de broers Reda te Thorembais-les-Béguines, beroemd om hun paardenspektakels en de stunts in bekende films zoals die van James Bond.

Tal van paden en wegen trekken door de streek: naast de Ravel, die de gemeente dwarst, biedt Perwez een heel netwerk aan wandelpaden en thematische toeristische routes.

De jongeren worden vertroeteld

De gemeente Perwez heeft een hele reeks originele initiatieven in het leven geroepen die vooral gericht zijn op de jonge inwoners. Zo zijn er de 'trampolinewoningen': woningen die te huur worden aangeboden aan jonge koppels of gezinnen uit de gemeente zodat zij enkele jaren kunnen sparen om zich daarna definitief in de gemeente te vestigen. Ze krijgen zelfs een deel van de gestorte huur terugbetaald wanneer zij een goed kopen op het grondgebied van de gemeente. De gemeentelijke jeugddienst helpt jongeren dan weer om hun eerste stappen te zetten op de arbeidsmarkt: het opstellen van een cv, informaticaopleidingen, hulp bij het behalen van het rijbewijs …

Feesten en cultuur opsnuiven

Perwez is ook een carnavalsgemeente. Het carnaval is vooral een familiaal gebeuren, met een duizendtal deelnemers en drie keer zoveel bezoekers. Ook de twee reuzen, Francwès en Marie, nemen eraan deel. Ze ontbreken ook nooit op de andere feestelijkheden, zoals 'le grand feu' (de grote brandstapel).

Ook cultuur neemt een belangrijke plaats in te Perwez, dankzij de Foyer culturel, de Cercle d'Orbais, met heel wat literaire activiteiten of nog, de bekende groep Baladins du Miroir, van Thorembais-les-Béguines. Sinds een kwarteeuw trekt deze theatergroep in woonwagens door Europa en Canada om in een feestelijke sfeer Shakespeare, Molière of Voltaire af te stoffen.

  

Adres

Gemeentelijke administratie
Rue Emile de Brabant
1360 PERWEZ
Telefoon: 
081 64 92 52