U bent hier

Ravels

Ravels, fiets- en wandelparadijs

Ravels is een grensgemeente gelegen in het noordoosten van de provincie Antwerpen, langs de drukke verkeersweg N12 van Turnhout naar Tilburg. Die ligging verklaart waarom zowat een vierde van de ongeveer 14 500 inwoners van Nederland afkomstig is.

De gemeente ontstond in 1977 door de fusie van Ravels, Weelde, Poppel en de wijk Kijkverdriet van Oud-Turnhout. En hoewel de fusiegemeente de naam kreeg van de grootste deelgemeente, staat het gemeentehuis in deelgemeente Weelde. Na de uitbreiding en vernieuwing van dit gemeentehuis kreeg een kunstwerk van May Claerhout dat de drie-eenheid tussen de drie deelgemeenten onderstreept zijn plaats aan de nieuwe ingang.

Op de grens

Ravels vormt niet alleen een stukje grens met Nederland, maar ligt ook op de waterscheidingslijn tussen het Schelde- en het Maasbekken. Deze scheidingslijn loopt dwars door het Gewestbos, een natuurgebied van ongeveer 830 hectare dat openstaat voor bezoekers (zolang ze tenminste op de paden blijven).

Aan de zuidwestelijke kant van het bos bevindt zich het Boshuis, het bezoekerscentrum van het Gewestbos met een tentoonstellingsruimte waar een permanente expositie te vinden is over het ontstaan en de geschiedenis van het Gewestbos.

Ravelse Pieren

De Ravelaars stonden vroeger bekend als arme lui en dat kwam waarschijnlijk door de armoede van de bodem. De welvaart in vroegere eeuwen hing helemaal af van de grond. In arme grond zijn er geen aardwormen (pieren) te vinden, dus was men in Ravels de koning te rijk toen de eerste pier opdook. De inwoners waren van mening dat de armoede voorgoed verdwenen zou zijn, zolang de pier maar in Ravels bleef. Dus wilde men de pier aan de ketting leggen, maar dat was geen onverdeeld succes, want door het slechte weer kon de pier toch nog in de grond kruipen. Later werd er op de plaats waar de pier aan de ketting had gelegen, een tinnen blik gevonden met een kruik kruidige vloeistof en het recept ervan.

Dit recept werd uiteindelijk het Ravels Pierke, samen met de Poppelse Janhagel (een kruidenkoek) de lekkernij van de gemeente. Bovendien bezorgden de pieren de Ravelaars ook hun bijnaam 'Ravelse Pieren', die bovendien diende als inspiratie voor het beeld 'de Ravelse Pier'. Elke eerste zondag van september houdt de gemeente ook de Pierenmarkt, een grote volksmarkt met onder meer oude ambachten.

Kindercarnaval

Elk jaar in februari trekt een kindercarnavalstoet onder massale belangstelling door het centrum van de deelgemeente Weelde. De tien Weeldse buurten strijden om een beker voor de mooiste wagen of groep.

Deze optocht hebben de Weeldenaren te danken aan een ingeweken Nederlander die Weelde liet kennismaken met het fenomeen carnaval waardoor het hele dorp werd besmet met de carnavalkoorts. Gelukkig gaat het hier om een goedaardige besmetting met vrolijke gevolgen.

   

Adres

Gemeentelijke administratie
Gemeentelaan 60
2381 RAVELS
Telefoon: 
014 65 67 04