U bent hier

Retie

Retie, dorp der Zeven Neten

De gemeente Retie is gelegen in het oosten van de provincie Antwerpen en is een goed bereikbare plaats waar al heel wat mensen hun weg naartoe gevonden hebben. Die makkelijke bereikbaarheid heeft de gemeente te danken aan de snelweg E34 Antwerpen-Eindhoven, die in het Noorden van Retie de gemeente doorkruist.

Droomlocatie voor hengelaars

Retie biedt zijn inwoners en bezoekers heel wat groen en rust. Door het dorp lopen verschillende wandelroutes en fietswegen die de mooiste plaatsen aansnijden. De gemeente heeft de bijnaam “Dorp der Zeven Neten”, wat verwijst naar de talrijke waterwegen die Retie rijk is. Dankzij de aanwezigheid van deze beken en stromen is Retie de gedroomde plek voor elke hengelaar die in alle rust en in een prachtige omgeving zijn hobby wil uitoefenen. Een andere manier om via deze waterwegen te genieten van Retie en zijn omgeving, is een kanotocht die vertrekt aan de eeuwenoude watermolen aan de Witte Nete.

Nog een prachtig stuk natuur vindt u terug in het Provinciaal Domein 'Prinsenpark'. Het Prinsenpark is een schitterend domein van 215 ha met bossen en vijvers. Het domein werd door de provincie Antwerpen aangekocht en omgevormd tot een gevarieerd wandel- en fietsgebied. Daarnaast kunnen ook vogelliefhebbers hun hart ophalen in het park: verschillende vogelsoorten – ook zeldzame – verzamelen rond de vijvers in het park.

Geschiedenis aan de Nete

In Retie vindt u heel wat bezienswaardigheden. De oude lindeboom op het marktplein was vroeger de plaats waar de schepenbank vergaderde en de rechtspraak verzorgde. Ook de vergaderingen tussen kerkelijke en burgerlijke bestuurders werden in het verleden in de schaduw van deze linde gehouden.

Een stukje geschiedenis vindt u zeker bij de oude watermolen aan de Witte Nete of bij de windmolen. Beide zijn dankzij restauraties opnieuw in staat hun oude functie te vervullen. De watermolen is slechts actief op elke laatste zondag van de maand. De windmolen met bijnaam 'De Heerser' werd oorspronkelijk gebouwd in Arendonk maar werd in 1934 verhuisd naar Retie en is momenteel één van de oudste in zijn soort in België. Ook de windmolen draait nog, al is het eveneens enkel op de laatste zondag van de maand en als er voldoende wind staat.

Elk jaar op 15 augustus vindt in Retie een Folklorefeest plaats. Op deze dag zijn er optredens van volksdansgroepen uit verschillende landen en u kunt genieten van festiviteiten rond oude ambachten. Volksspelen zijn er voor iedereen toegankelijk en u kunt er genieten van een buffet met een Kempische boerentafel.

   

Adres

Markt 1
2470 RETIE