U bent hier

Sint-Amands

Sint-Amands, Scheldedorp

In het uiterste zuidwesten van de provincie Antwerpen ligt de gemeente Sint-Amands. De gemeente bevindt zich tussen het Antwerpse Bornem en Puurs, het Vlaams-BrabantseLonderzeel en het Oost-VlaamseHamme en Buggenhout. De gemeente zelf bestaat uit Sint-Amands, Oppuurs en Lippelo.

De Schelde die er 225 meter breed is, bepaalt op een natuurlijke manier de grens van Sint-Amands. Deze grens is een echte toeristische trekpleister: op de dijken kan u kilometers lang fietsen of wandelen en het water zelf is ideaal voor kanovaarders, gelegenheidsschippers of waterskiërs.

Emile Verhaeren

De bekendste Sint-Amandsenaar is zonder twijfel Emile Verhaeren. Deze Vlaamse, in het Frans schrijvende dichter wordt beschouwd als een van de grondleggers van het symbolisme. Aan de hand van originele manuscripten, brieven, foto's en veel meer laat het provinciaal museum Emile Verhaeren de bezoeker kennismaken met deze merkwaardige dichter en zijn ongezien vernieuwende literaire activiteit.

In 2008-2009 werd het grafmonument van Verhaeren en zijn echtgenote Marthe Massin volledig heraangelegd zodat het weer helemaal in het oog springt. Naast het monument ligt de gemeentelijke Marthe Massintuin. Al wandelend ontdekt u er het beeld 'Liefdegetijden' van Oppuursenaar Jan Mees, dat verwijst naar de passionele liefdesgedichten van Verhaeren.

De liefde voor Verhaeren wordt dan weer voorgesteld in de specialiteit van de gemeente: de Verhaerenkoppen. Dit zijn gevulde zanddeegkoekjes met een afbeelding van de dichter.

De Steenovens

Vlak bij de Scheldedijk staan de sterk bedreigde restanten van een oud hoevecomplex. Al in de 16de eeuw vonden daar steenbakkerijactiviteiten plaats in veldovens: 'de Steenovens'. In de 18de eeuw evolueerde het naar een handelshuis: de hoeve werd een economisch centrum dat in de loop der jaren de functies had van aanlegplaats met veerdienst, blekerij, herberg en boerderij. In 2004 startte men met een project van o.a. sociaaleconomisch en cultuurhistorisch belang: door middel van opleidingsprojecten van VDAB Mechelen en een interne tewerkstelling in samenwerking met het OCMW van Sint-Amands kunnen werklozen en laaggeschoolden hun plaats in de samenleving weer opnemen. De site van 'de Steenovens' kent een rijke geschiedenis. De vondst van Spaanse munten en middeleeuws aardewerk laat vermoeden dat de site nog vele verborgen schatten in zijn bodem zitten heeft.

Kaaifeest

Elke eerste zondag van september viert het dorp zijn Kaaifeest. Dit volksfeest aan de Kaai wordt georganiseerd door het gemeentebestuur samen met de plaatselijke verenigingen. Ongetwijfeld kunnen bezoekers er dan smullen van een paling in 't groen, een streekgerecht dat te proeven is in de lokale restaurants langs de Scheldeboorden.

Voor de kinderen wordt de Kerkstraat voor de gelegenheid omgetoverd tot Drakendorp, een speelstraat.

   

Adres

Gemeentelijke administratie
Livien Van der Looystraat 10
2890 SINT-AMANDS
Telefoon: 
052 39 98 60