U bent hier

Sint-Katelijne-Waver

Sint-Katelijne-Waver, het hart van de groentestreek

De gemeente Sint-Katelijne-Waver ligt in het zuiden van de provincie Antwerpen, vlak naast Mechelen en is vooral bekend omwille van de Mechelse Veilingen, de grootste coöperatieve groenteveiling in Europa. U kunt de veiling bezoeken om meer te weten te komen over de geschiedenis en de werking van het veilingwezen en om te zien welk traject groenten afleggen van bij de tuinder tot in de plaatselijke supermarkt.

Elke eerste week van mei houdt de gemeente de Week van de Groentestreek. Tijdens deze week zijn er allerlei wandelingen, fietstochten, bedrijfsbezoeken en eetgelegenheden om kennis te maken met de groenten van de streek. Elk jaar staat er een andere groente centraal .

In Sint-Katelijne-Waver kunt u ook 't Grom bezoeken, het Groentemuseum. Het is het eerste doe-museum rond groenten en tuinbouw in Vlaanderen. Wie meer wil weten over de grond, het zaad en de groei, de geschiedenis van de eetcultuur en gezonde voeding, kan hier terecht.

Kadodderen

Jan Kadodder was een boerenzoon die in de 17de eeuw tijdens de tachtigjarige oorlog zijn makkers opriep om in opstand te komen. Op de grens met Mechelen werden ze echter uiteengedreven en kreeg Jan schrik: hij vluchtte onder een mesthoop. Sindsdien is 'De Kadodders' de spotnaam van de Katelijnenaars.

Elk jaar organiseert de gemeente een stratenloop in het dorpscentrum die verwijst naar die spotnaam. De deelnemers kunnen kiezen uit de Kadodderjeugdloop, de Kadodderjogging (3 km) of de Kadodderloop (10 km).

Zuster Ursulinen

Het school- en kloostercomplex van de zusters Ursulinen was ooit een 'pensionnat de demoiselles' met internationale uitstraling. Dat is ook te zien in de architectuur: het klooster geniet wereldfaam omwille van de unieke combinatie van neoromaanse stijl, neoclassicisme en empire, neogotiek en art nouveau. Bezoekers kunnen veel van de beschermde kloosterruimten zoals de Ursulazaal en de Pianogalerij gaan bekijken, maar het pronkstuk is de indrukwekkende koepel van de art-nouveauwintertuin.

Cultuur en natuur ontmoeten elkaar dan weer op de voormalige abdijsite Roosendael. Het monumentale poortgebouw, het pesthuis en het koetshuis herinneren nog steeds aan de cisterciënzerinnenabdij uit de 13de eeuw. Daarnaast vormt de site een natuurreservaat langs de Nete. Vandaag is Roosendael een jeugdverblijfcentrum waar jongeren terecht kunnen voor natuur- en cultuurwandelingen en er ook kunnen overnachten.

Klavertje vier

Sint-Katelijne-Waver bestaat uit vier kernen: Centrum, Pasbrug-Nieuwendijk, Elzestraat en Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Het gemeentebestuur wil deze kernen behouden en blijven investeren in de kernenwerking. Zo is er in elke kern een school, een bibliotheekfiliaal, hebben drie kernen een zwembad en zijn er twee sporthallen. Elke kern heeft ook een filiaal voor buitenschoolse kinderopvang. Op deze manier vinden inwoners dicht bij huis een uitgebreid dienstenaanbod van hun gemeente.

   

Adres

Gemeentelijke administratie
Lemanstraat 63
2860 Sint-Katelijne-Waver
Telefoon: 
015 30 50 00