U bent hier

Tellin

Tellin: legendes in het hart van de natuur

Tellin ligt in de provincie Luxemburg en telt vier deelgemeenten: Tellin, Bure, Grupont en Resteigne.

Tellin was heel welvarend, vooral dankzij haar weinig gebruikelijke industriële activiteit: de klokkengieterij. De gieterij die sinds 1970 niet meer actief is, is nu een beschermd gebouw dat een bezoek beslist waard is. Logischerwijs is het Museum van de klok en de beiaard in deze gemeente gevestigd.

Fabels en stenen

In Resteigne trekt het kasteel de aandacht van de wandelaars. Het werd gebouwd op het einde van de 16de eeuw en afgewerkt tijdens de 18de eeuw. Een tijd lang nam de filosoof Edmond d'Hoffschmidt, bijgenaamd 'L'Ermite de Resteigne' er zijn intrek. Als officier van de cavalerie onder Napoleon Bonaparte, wordt hij vandaag nog geprezen door de inwoners voor zijn ridderlijke gedrag. Men zegt dat Edmond niet aarzelde om veel geschenken te bieden aan de plaatselijke bevolking. In de omgeving vindt u twee natuurgebieden waar de plantenliefhebbers zeker aan hun trekken zullen komen.

In Grupont vindt u een prachtig huis; het is in 1590 gebouwd en is nu beschermd, het is beter bekend onder de naam 'Maison espagnole'. Met zijn vakwerk zou het een voorbeeld zijn van de civiele architectuur uit de tijd van de Spaanse Nederlanden. Het diende ook als herberg en vergaderplaats voor het Hoog Gerechtshof van Grupont: men vertelt trouwens dat drie zusters die als heksen werden beschouwd daar veroordeeld en verbrand werden in 1618.

In Bure kunt u een klassieke kerk gewijd aan Sint-Lambertus bezoeken. Ze werd gebouwd in 1738 en is beroemd om haar kruisweg met vijftien statiën gerealiseerd door Jijé, Belgisch striptekenaar (van onder meer 'Blondin et Cirage' en 'Jerry Spring') die gestorven is in 1980.

Beroemde plaatselijke specialiteiten

De gemeente Tellin zorgt zelf voor haar waterproductie. Maar dat is niet altijd het geval geweest want de waterbevoorrading is lang een probleem geweest voor haar inwoners. Daarom werden veel private of openbare putten en fonteinen aangelegd. Deze ontmoetingsplaatsen voor de inwoners vormen ook het thema van een wandeling door de gemeente.

Tot slot mag u Tellin niet verlaten zonder iets met noten te proeven, ook het symbool van de gemeente. Er zijn ongeveer honderd notenbomen op haar grondgebied. De noot wordt dan ook al sinds mensenheugenis op allerlei manieren benut, onder meer voor de wijn- en alcoholproductie. Zo is de 'Djaye' een overal gekende notenlikeur.

Tellin is ook gekend voor haar traditionele vuurwerk op 21 juli. Elk jaar is het spectaculairder, zoals ook blijkt uit de bezoekersaantallen: terwijl er in 1983 een honderdtal mensen de gebeurtenis bijwoonden, zijn het er vandaag ongeveer tienduizend, die soms uit het buitenland komen.

illustratie illustratie illustratie

Adres

Rue de la Libération 45
6927 TELLIN
Telefoon: 
084 36 61 36