U bent hier

Tervuren

Tervuren, verrassend veelzijdig

Tervuren ligt in het hartje van Vlaams-Brabant en telt ongeveer 21 000 inwoners. De deelgemeentes Duisburg, Moorsel en Vossem hebben hun landelijk karakter goed weten te bewaren. Een van de grote toeristische trekpleisters van de stad is ongetwijfeld het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika dat omgeven is door de Warande, ook wel het Park van Tervuren genoemd.

De Tervurenaars leven in een erg groene gemeente. In het Kapucijnenbos ligt het Geografisch Arboretum, een openluchtmuseum van uitheemse boomsoorten. Bovendien ligt een groot deel van het uitgestrekte Zoniënwoud op Tervuurs grondgebied.

Sinds 2004 heeft Tervuren ook een gemeentelijk museum, het 'Hof van Melijn'. Dit museum toont voorwerpen uit de geschiedenis van de stad en uit de opgravingen van het hertogelijk kasteel. Want geschiedenis is hier nooit ver weg. Heel wat illustere figuren, hertogen en koningen, hebben in Tervuren gewoond. Momenteel is de beroemdste inwoner ongetwijfeld Prins Laurent.

Elk jaar valt er ook op cultureel vlak heel wat te beleven: Het weekend rond 11 juli staat het zomerfestival 'Hee Tervuren' op het programma. Vlaamse artiesten maken het mooie weer op dit grotendeels gratis muziekfestival.

Het eerste weekend van september vinden de 'Reuzenfeesten' plaats. De reuzen van de gemeente worden dan van stal gehaald. Heel het weekend is gevuld met uiteenlopende activiteiten: een grote kaartavond, een avondmarkt, een klank-, licht- en vuurwerkspektakel, een reuzerommelmarkt … 

Tervuren staat ook bekend om haar 'Internationale pompoenweging' op de eerste zaterdag van oktober. Dit is een evenement dat kwekers uit verschillende Europese landen aantrekt.

De laatste zondag van oktober staat in het teken van de Sint-Hubertusviering. Volgens de legende stierf de Heilige Hubertus op 30 mei 727 in Tervuren, op de plaats waar nu de kapel staat die zijn naam draagt. Dieren worden op deze viering gezegend terwijl de jachthoornblazers voor de muziek zorgen.

Tervuren: Hof van Melijn Tervuren: Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (KMMA) Tervuren: kasteel

Adres

Brusselsesteenweg 13
3080 TERVUREN
Telefoon: 
02 769 20 11